Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Rožňava získala na projekt prestupného bývania takmer 900.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Mesto vďaka získanej dotácii zrekonštruuje štyri bytové domy v lokalite Rožňavská Baňa.

Rožňava 18. januára (TASR) – Samospráva Rožňavy získala na projekt prestupného bývania nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 900.000 eur. Z dotácie bude financovať rekonštrukciu štyroch bytových domov v lokalite Rožňavská Baňa a výstavbu bytového domu na Krátkej ulici. TASR o tom informoval hovorca kancelárie primátora Štefan Barczi.

Prestupné bývanie v Rožňave má spočívať v trojstupňovej sústave sociálneho bývania formou nájomného bývania. Jednotlivé stupne bývania budú sprevádzané sociálnou prácou s cieľom naučiť členov domácností samostatne bývať. Prestupné bývanie bude určené pre znevýhodnené skupiny obyvateľov, sociálne slabšie skupiny či obyvateľov z marginalizovaných rómskych komunít.

"Základným cieľom a žiaducim výstupom projektu bude generácia obyvateľov pochádzajúcich zo sociálne a ekonomicky zraniteľných vrstiev, ktorí budú pod vplyvom intenzívnej sociálnej práce zo strany samosprávy schopní samostatného hospodárenia a bývania bez nutnosti ďalšej ekonomickej intervencie zo strany samosprávy či štátu," vysvetlil Barczi.

Mesto vďaka získanej dotácii zrekonštruuje štyri bytové domy v lokalite Rožňavská Baňa. Na účely prestupného bývania by tam malo vzniknúť 21 bytov s podlahovou plochou do 50 štvorcových metrov. Ďalšie byty určené na prestupné bývanie samospráva zabezpečí výstavbou bytového domu na Krátkej ulici. Pozostávať by mal z desiatky bytových jednotiek s maximálnou podlahovou plochou 60 štvorcových metrov.

"Voľba bytových budov, jednotlivých lokalít a počet bytových jednotiek, ktoré sú predmetom predkladaného projektu, vychádzala z analýzy a potrieb mesta na riešenie otázky sociálneho bývania. Lokality boli zvolené na základe zmapovania pomerov v meste sociálnymi pracovníkmi a po dôkladnej analýze a prehodnotení situácie mesta aj za účasti mestského zastupiteľstva," dodal Barczi.

Samospráva Rožňavy v súčasnosti disponuje bytovým fondom s 345 nájomnými bytmi, ktoré sú žiadateľom prideľované v zmysle platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN). S nájomným bývaním a bodovacím systémom prideľovania bytov má mesto dlhoročné skúsenosti. Na bodovacom systéme bude založený aj projekt prestupného bývania.