Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Rozpočet mesta Tornaľa na budúci rok je rizikový, ale aj stabilizačný

Ilustračné foto Foto: detuschebank.ge

Samospráva Tornale zápasí so zadlženosťou na úrovni 60 percent príjmov.

Tornaľa 30. decembra (TASR) - Rozpočet mesta Tornaľa na rok 2013 bude rizikový, ale aj stabilizačný. Je zostavený ako vyrovnaný, čiže suma celkových príjmov vo výške 11.627.981 eur sa rovná sume celkových výdavkov. Ako TASR povedala hlavná kontrolórka Erika Györfiová, riziká vidí najmä v tom, že príjmy rozpočtu sa vypočítali matematicky a nie je isté, či všetky peniaze mesto naozaj dostane. Stabilizácia podľa nej spočíva v tom, že mesto počíta s platením starých záväzkov.

Samospráva Tornale zápasí so zadlženosťou na úrovni 60 percent príjmov. Už v minulosti prijali ozdravné opatrenia, aby čo najviac ušetrili a začali splácať svoje dlhy. V budúcom roku musia splniť aj záväzky, ktoré im vyplývajú z memoranda uzatvoreného medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vládou SR. Ušetriť musia päť percent mzdových výdavkov a 10 percent bežných výdavkov.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2013 na úrovni 11.627.981 eur. Bežný rozpočet na budúci rok bude prebytkový vo výške 57.463 eur. Kapitálový zase schodkový v sume 533.645 eur. Tento schodok je krytý prebytkom bežného rozpočtu a prebytkom finančných operácií v hodnote 476.182 eur.



"Riziko rozpočtu na budúci rok vidím hlavne v tom, že príjmy sa vypočítali matematicky. To znamená, že počítame s niečím, čo nie je isté. Nevieme napríklad odhadnúť, ako sa bude ďalej vyvíjať kríza a koľko ľudí príde o prácu. A to môže reálne príjmy skresliť. Rovnako v rozpočte počítame s príjmom za prenájom druhej haly priemyselného parku. Pevne verím, že sa ju naozaj podarí prenajať, ale zmluvu ešte podpísanú nemáme. Rozpočet ale považujem za stabilizačný, pretože sa v ňom počíta so splácaním pohľadávok po lehote splatnosti," povedala Györfiová.

Časť poslancov mestského zastupiteľstva Tornale sa obáva nútenej správy pre mesto. Tá nastupuje vtedy, ak pohľadávky mesta po lehote splatnosti presiahnu 15 percent bežných príjmov mesta a v Tornali sú v súčasnosti na hranici päť percent.

"Rizikový rozpočet bol aj vlani, pretože sme museli prejsť z takmer nútenej správy do normálneho režimu. Toto riziko pretrváva aj ďalej, teraz hlavne na úverovej zaťaženosti. Museli sme si totiž zobrať ďalší úver na hnedý priemyselný park. V médiách som však zachytila informáciu, že ministerstvo hospodárstva pomôže niektorým samosprávam investíciami nad rámec rozpočtu priemyselných parkov. Ja som už začala rokovania s ministerstvom vzhľadom na to, že by to bolo pre nás ako samosprávu, ktorá si zobrala ďalší úver a platí ho, za mimoriadne nespravodlivé. Sľúbené zatiaľ nemám nič, ale myslím si, že refundácia úveru je to najmenej, čo by sme mohli dostať, pretože dodržiavame zmluvu a snažíme sa vytvárať pracovné miesta," dodala primátorka Tornale Anna Szögedi.