Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Rudno nad Hronom dostalo na odstránenie škôd po povodni 200.000 eur

Na archívnej snímke škody po povodni v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica. Foto: EASYFOTO TASR – Lukáš Mužla

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou.

Rudno nad Hronom 27. augusta (TASR) - Dotáciu vo výške 200.000 eur dostalo Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR na odstránenie škôd po prívalovej povodni, ktorá obec zasiahla v máji tohto roku. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).

„Financie budú určené na obnovu miestnych komunikácií a mostných konštrukcií, ktoré boli zničené,“ vysvetlil pre TASR starosta obce Marián Šurjanský. Podľa zverejnenej zmluvy ide o ulice Hrdzavá, Pod Tajchom, Gáfrik/Repiský, Pod cintorínom a Záhumnie. Ako dodal starosta, práce sa budú môcť začať až po ukončení aktuálne prebiehajúcich úprav toku Rudnianskeho potoka, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti poškodených ciest a mostov.

Škody po prívalovej povodni v Rudne nad Hronom vyčíslili na jar na približne 900.000 eur, polovicu tvoria škody na súkromnom majetku. Podľa starostu by časť obyvateľov mala byť odškodnená cez Ministerstvo vnútra SR, pomoc ďalším mal prisľúbiť premiér zo svojej rezervy. „Stále sa čaká na rozhodnutie ministerstva,“ dodal Šurjanský.

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou. Prívalová vlna si vyžiadala život jednej osoby a spôsobila rozsiahle materiálne škody. Na ich odstraňovaní sa podieľali desiatky hasičov, dobrovoľných hasičov i armáda.