Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Rudno nad Hronom využilo na opravu škôd po povodni rezervu premiéra

Na archívnej snímke dvor rodinného domu v Rudne nad Hronom po tom, ako sa v obci pretrhla nádrž. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája 2021, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou.

Rudno nad Hronom 13. apríla (TASR) – Takmer rok po ničivej povodni, ktorá sa na jar 2021 prehnala Rudnom nad Hronom v okrese Žarnovica, sa podarilo zrealizovať všetky verejné stavby a opravy, dôležité pre život v obci. Samospráva na to použila peniaze z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR.

„Z 200.000 eur, ktoré sme mali na tento účel k dispozícii, sme použili 147.000 eur,“ povedal pre TASR starosta Marián Šurjanský pri príležitosti stredajšej návštevy predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO) v obci. „Opravili sme zničené cesty, mostné konštrukcie a obnovili odvody z dvorov,“ doplnil.

Okrem toho získali ekonomicky neaktívni obyvatelia obce postihnutí povodňou aj jednorazovú finančnú výpomoc vo výške 251.705 eur od Ministerstva vnútra (MV) SR. Podľa starostu získalo ešte niekoľko ekonomicky aktívnych obyvateľov dediny z rezervy premiéra ďalších 89.000 eur. Obyvatelia Rudna nad Hronom žiadali finančnú kompenzáciu najmä pre poškodené rodinné domy, garáže či príjazdové cesty.

Povodeň v Rudne nad Hronom v okrese Žarnovica 17. mája 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Premiér spoločne so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR Michalom Kičom pri návšteve Rudna nad Hronom predstavili aj reformu krajinného plánovania, ktorú envirorezort predloží do medzirezortného pripomienkového konania. „Ak by dnes samosprávy mali fungujúce krajinné plány, predišlo by sa mnohým povodniam a tragickým udalostiam,“ skonštatoval Kiča.

Návrh zákona počíta s využitím odborných dokumentov – tzv. krajinných plánov, ktoré prispejú k realizácii protipovodňových opatrení a opatrení na prevenciu pred suchom a úbytkom biodiverzity. Budú záväzným podkladom pre spracovanie územnoplánovacej dokumentácie a ostatných dokumentov s možným priamym alebo nepriamym vplyvom na krajinu. Reforma je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

Prívalová povodeň zasiahla obec Rudno nad Hronom 17. mája 2021, keď výdatné dažde spôsobili pretrhnutie vodozádržnej hrádze nachádzajúcej sa nad obcou. Prívalová vlna si vyžiadala život jednej osoby a spôsobila rozsiahle materiálne škody. Na ich odstraňovaní sa podieľali desiatky hasičov, dobrovoľných hasičov i armáda.