Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ružinov pripravil na Deň seniorov semináre i tanečné vystúpenia

ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Seniori v bratislavskom Ružinove sú veľmi aktívni a radi sa zapájajú do aktivít mestskej časti, uviedol starosta Ružinova Pekár.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Seniorský deň pripravila mestská časť Ružinov v miestnom kultúrnom dome. Na programe dnešného posedenia sú až do popoludnia pripravené rôzne semináre na tému fyzického i psychického zdravia, správnej výživy, bezpečnostnej ochrany seniorov pred podvodníkmi, nebudú chýbať ani kultúrne vystúpenia tanečných súborov, či spoločenské posedenie.

V Ružinove žije približne 70.000 obyvateľov, z toho je asi 20.000 dôchodcov. "Ružinov sa snaží vytvárať priestor pre prezentáciu aktívnej činnosti seniorov. Sú veľmi aktívni a radi sa zapájajú do aktivít mestskej časti. Ide o ľudí, ktorí majú nielen spoločný vek, ale aj spoločné záujmy, možno aj predstavy o živote v Ružinove," uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

Tento rok je vyhlásený Európskou úniou za Rok aktívneho starnutia. Podľa ružinovského starostu je dôležité zapájať seniorov do spoločenského diania, aby nedošlo dákej generačnej separácii. "Pre seniorov máme pripravené aktivity počas celého roka. Pripravujeme pre nich poznávacie návštevy, osvedčili sa výlety do družobných miest, napríklad aj do Znojma na Morave. Okrem rôznych prednášok pripravujeme pre nich výučbu počítačových zručností, jazykové kurzy, vytvárame vhodné programové i priestorové podmienky na trávenie voľného času v kluboch dôchodcov," dodal Pekár.

Na území Ružinova sa nachádzajú dva domy sociálnych služieb - Ružinovský domov seniorov a Domov dôchodcov. "Snažíme sa tam umiestniť našich dôchodcov, ktorí sú odkázaní na cudziu pomoc. V zmysle zákona poskytujeme možnosti ubytovania aj pre seniorov mimo územia Ružinova pri rešpektovaní kapacitných možností. V tomto smere dobre funguje spolupráca na úrovni hlavného mesta, samosprávneho kraja a mestskej časti," doplnil Dušan Pekár.