Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vojenská nemocnica v Ružomberku poskytuje iba neodkladnú starostlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR Ján Krošlák

Na základe nariadenia orgánov štátnej správy (Vojenského ústavu hygieny a epidemiológie a regionálneho úradu verejného zdravotníctva) nemocnica pristúpila k reprofilizácii oddelení.

Ružomberok 13. marca (TASR) – Vojenská nemocnica v Ružomberku vzhľadom na nárast počtu pacientov nakazených novým koronavírusom v krajine a nariadenia krízového štábu prechádza do núdzového režimu. Od piatka bude poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť - až do odvolania. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

"Vykonávať sa budú iba neodkladné život zachraňujúce operácie. Rovnako bude obmedzená aj ambulantná starostlivosť - len na akútne stavy. V prípade, ak pacienti boli objednaní na operáciu alebo na ambulantné vyšetrenie, je potrebné si telefonicky dohodnúť nový termín," upozornila Dišková.

Nemocnica rovnako zavádza monitorovanie pohybu osôb a vozidiel v oboch areáloch. Každému na vstupe zmerajú teplotu. V prípade nameranej zvýšenej teploty položia pracovníci základné kontrolné otázky. "K týmto opatreniam sme pristúpili z toho dôvodu, aby sme obmedzili kontakt pacientov v čakárňach pred ambulanciami. Tiež, aby sme mali k dispozícii dostatok lôžok pre pacientov podozrivých z nákazy novým koronavírusom a tých, u ktorých testy nákazu potvrdia," vysvetlila hovorkyňa.

Na základe nariadenia orgánov štátnej správy (Vojenského ústavu hygieny a epidemiológie a regionálneho úradu verejného zdravotníctva) nemocnica pristúpila k reprofilizácii oddelení. "Momentálne sú pacienti hospitalizovaní na klinike infektológie a na pľúcnom oddelení," uviedla Dišková. V prípade väčšieho počtu pacientov nemocnica reprofilovala lôžka na kožnom oddelení, na očnej klinike, časť lôžok na klinike vnútorného lekárstva a jeden trakt na klinike chirurgie. Nemocnica má však podľa hovorkyne k dispozícii ešte ďalšie možnosti na rozšírenie lôžkových kapacít pre pacientov nakazených novým koronavírusom.

"Prosíme všetkých, aby nepodliehali panike. Aby striktne dodržiavali nariadenia hlavného hygienika a krízového štábu, prípadne odporúčania svojho obvodného lekára a aby zostali v karanténe po návrate z cudziny alebo v prípade kontaktu s nakazenou osobou," doplnila Dišková.