Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Rybníček vetoval uznesenie o sobášoch, chce, aby sobášili i poslanci

Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najväčší nápor sobášov je medzi aprílom a septembrom, kedy je podľa neho asi 70 percent zo všetkých sobášov.

Trenčín 21. mája (TASR) – Primátor Trenčína Richard Rybníček vetoval uznesenie mestského zastupiteľstva, podľa ktorého mal byť jediným civilným sobášiacim v meste. Podľa uznesenia, ktoré prijalo trenčianske mestské zastupiteľstvo 10. mája tohto roku na návrh poslanca za Paliho Kapurkovú, veselú politickú stranu Róberta Lifku, stratili poslanci možnosť vykonávať sobášne obrady.

"Rozhodol som sa vetovať uznesenie poslancov, využil som svoje právo a nepodpísal som uznesenie poslanca Lifku, ktoré je pre mesto nevýhodné. Spôsob, akým bolo uznesenie prijaté a pripravené, je pre mňa dodnes záhadou. Neviem, či to bola osobná iniciatíva poslanca Lifku a poslanci mu naleteli, alebo či to bolo vopred dohodnuté ako odpoveď na kauzu okolo straty mandátu troch poslancov mestského zastupiteľstva," povedal na dnešnom brífingu Rybníček s tým, že až do prelomenia alebo neprelomenia veta platí uznesenie z roku 2010 - sobášiť musia aj určení poslanci.

Ako dodal, verí, že poslanci nebudú lámať jeho veto a budú sobášiť. "Ja budem sobášiť tiež. Napäté vzťahy medzi mnou a poslancami považujem za zbytočné. Tak ako poslanci nechcú, aby občania v tomto meste akokoľvek trpeli, nechcem to ani ja. Ak poslanci náhodou nebudú môcť sobášiť, raz za čas sa chopím povinnosti, ktorá vyplýva z mandátu. Ak si poslanci postavia hlavu a nebudú sobášiť, vymenujem druhého viceprimátora a budeme sobášiť dvaja, alebo každý týždeň budem zvolávať mimoriadne zastupiteľstvo a budem žiadať, aby poverili poslancov na sobotu, aby išli sobášiť," doplnil Rybníček s tým, že to bude trápne a smiešne, ale iné mu nezostáva.

Najväčší nápor sobášov je medzi aprílom a septembrom, kedy je podľa neho asi 70 percent zo všetkých sobášov. Bolo by podľa neho smiešne, ak by sa sobáše museli prispôsobiť jeho prítomnosti v meste. Rybníček tak zmenil svoj názor zo začiatku volebného obdobia, že nechce sobášiť. "Ja som už na začiatku volebného obdobia poprosil poslancov, že ja sobášiť nechcem pre svoje vierovyznanie. Je to z môjho pohľadu taký smutný príklad toho, že viac ako normálny záujem obyvateľov mesta, niektorých poslancov zaujíma nejaká politická pomsta. Vťahujú týchto občanov do svojich politických hier," povedal Rybníček po zasadnutí zastupiteľstva, na ktorom schválili poslanci sporné rozhodnutie (10.5.).

Podľa Lifku to nie je politická pomsta


Podľa poslanca Lifku nie je za jeho návrhom žiadna politická pomsta či niečo podobné. Dôvodom je skutočnosť, že jedine mandát primátora nie je ohrozený, a tak iba sobáše "z jeho rúk" môžu byť platné. Pokiaľ sa nevyrieši problém mandátov troch poslancov, mal by sobášiť iba primátor. "Podali sme na prokuratúru preverenie platnosti jedného hlasovania, pri ktorom by sa malo preukázať, či mandáty boli platné alebo nie. Išlo o hlasovanie, kde bola potrebná trojpätinová väčšina, za návrh hlasovalo 17 poslancov, ak boli tri hlasy problematických poslancov v neporiadku, uznesenie padá," povedal Lifka s tým, že prokurátor potvrdí alebo vyvráti mandáty troch poslancov.

Ako dodal, k žiadnej písomnej ani ústnej dohode poslancov s Rybníčkom týkajúcej sa primátorovho nesobášenia nikdy nedošlo. Potvrdili to aj poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva Daniel Beníček a Tomáš Vaňo. Problém sobášenia vznikol po tom, ako došlo k spochybneniu mandátov troch poslancov mestského zastupiteľstva Rastislava Kudlu, Tomáša Vaňa a Patrika Buriana, ktorí mali s mestom uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti, účinkovali pri uvítaní detí do života.