Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prievidzských rybárov trápi najmä pytliactvo ich kolegov a málo rýb

Foto: TASR/Oliver Ondráš

Najväčšími pytliakmi sú podľa oslovených rybárov samotní rybári s rybárskymi lístkami.

Prievidza 20. júla (TASR) - Prievidzských rybárov združených v Mestskej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ) v Prievidzi trápi najmä pytliactvo ich kolegov zo zväzu a následkom neho aj malý počet rýb v rybníkoch.

Pytliactvo a nedostatok rýb v revíroch vníma aj samotná organizácia, dôvodmi týchto problémov je podľa nej nedostatok porybných a tiež to, že je problém dokázať rybárom ich pytliactvo.

"Je paradoxom, že sme počtom rybárov po Bratislave pravdepodobne druhá najväčšia organizácia na Slovensku a máme najmenej rýb. V prievidzských vodách nie je čo chytať a nemáme ani veľa vôd, v ktorých by sme mohli chytať," vysvetlil Kamil, jeden z prievidzských rybárov.

Podľa neho je za malým počtom rýb aj pytliactvo. Potvrdzuje to aj jeho kolega Miroslav, podľa ktorého je najhoršia situácia s pytliakmi v Nitrianskom Rudne. "Tam domáci chatári celý rok chytajú ryby, prikrmujú ich. Len je problém im dokázať, či pytliačia, či nie. Schovajú ryby do chát a porybný alebo polícia už im na to nemá ako prísť," upozornil. Podľa slov ďalšieho z rybárov Ivana by polícia musela strážiť nádrž v Nitrianskom Rudne dennodenne, aby pytliakov chytila. "Len to nemôžu, lebo sú to súkromné pozemky. A rybári tam berú od centimetrovej ryby po dvojmetrovú. Všetky ryby potom hádžu do nádrží, ktoré majú vytvorené v chalupách. Keby tam prišla polícia aj s povolením na prehliadku, tak tam žiadnu rybu už nenájdu," dodal.

Najväčšími pytliakmi sú podľa oslovených rybárov samotní rybári s rybárskymi lístkami. "Chytia o centimeter či dva menšiu rybu a aj tak ju vezmú. Nehľadia na povolenú mierku, ale na čo najväčší počet kusov chytených rýb," vysvetlil ďalej Miroslav.

Problém s pytliactvom potvrdzuje aj samotná MO SRZ v Prievidzi. Ako uviedol jej hospodár Zdenko Čavojčin, "pytliačilo sa a pytliačiť sa aj bude. To je v tých ľuďoch, vnímajú to stále z toho socializmu, že ryby to je nič. A najväčším problémom sú pytliaci-rybári. Ako dokážu rybári v rybárskom zákone vychytať všetky tie muchy, spojky a prípadne, alebo. Dokážu veľmi špekulovať," ozrejmil a potvrdil aj slová oslovených rybárov, že najväčší problém s pytliactvom je na nádrži v Nitrianskom Rudne. "Je to postavené na čestnosti toho človeka, ktorý chytá. Sú ľudia, ktorí zoberú všetko. A potom sa čudujú, že tých rýb je málo. Odhadujem, že ak sa na Rudne chytilo vlani 7400 kaprov, tak ďalších 3000 kaprov zmizlo na tých chatkách," upozornil Čavojčin.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Podľa Čavojčina by problém s pytliactvom vyriešila profesionálna rybárska stráž, ktorá by bola zložkou Ministerstva vnútra SR. "Na tento okres by postačovali štyria profesionáli, ktorí by sa venovali len odhaľovaniu tejto trestnej činnosti. Zatiaľ rybárska stráž funguje len na dobrovoľnosti. My máme 30 členov stráže. Každý víkend sa ide na nejakú nočnú kontrolu. Ale keď stráž ide o ôsmej večer skontrolovať napríklad Nitrianske Rudno, ktoré skontroluje za dve až tri hodiny, potom má tá stráž tiež toho dosť," uzavrel Čavojčin.

Ako vysvetlil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Pavol Kudlička, pytliactvo je trestným činom. "Základná trestná sadzba je trest odňatia slobody na dva roky, potom sa sadzba zvyšuje v závislosti od spôsobenej škody. Pytliakom hrozí trest od šiestich mesiacov do troch rokov, prípadne od štyroch do ôsmich rokov," uviedol.

MO SRZ v Prievidzi má 1950 dospelých rybárov. Celkový počet je približne 2350 členov, z toho rozdiel tvoria deti a ženy. Spravuje vodné nádrže v Nitrianskom Rudne, Kanianke, Lazanoch, Nedožeroch-Brezanoch, Novákoch. Ďalej odstavné rameno číslo 1 v Prievidzi a číslo 2 v Laskári pri Novákoch, ktoré sa tiahne až po Opatovce nad Nitrou, tiež asi 100 kilometrov pstruhových potokov a rieku Nitra ako kaprový revír, od Prievidze až po Partizánske.