Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na rybničnej sústave pri Iňačovciach odštartoval lov vianočných kaprov

Z chovných rybníkov pri obci Iňačovce v okrese Michalovce sa na ploche niekoľkých stoviek hektárov začalo v týchto dňoch s výlovom rýb, ktoré sú určené pre tuzemský a zahraničný vianočný trh. Živé kapry sa po niekoľkotýždňovom monitorovaní presunú do obchodnej siete. Foto: TASR/Roman Hanc

V rybníkoch pri Iňačovciach okrem kaprov chovajú aj amury, tolstolobíky, liene, zubáče, šťuky, sumce a ostatné nížinné druhy rýb okrem pstruhov. Medzi Slovákmi je však stále rybou číslo jeden kapor.

Iňačovce 23. októbra (TASR) - Na vyše 450-hektárovej ploche chovných rybníkov pri obci Iňačovce v okrese Michalovce odštartovalo v týchto dňoch tradičné jesenné lovenie rýb na vianočný trh. Živých kaprov zo Zemplína budú distribuovať do obchodných prevádzok až po niekoľkotýždňovej "očiste" v špeciálnych sádkach.

"Celkovo je v pláne pre tento rok vyloviť 1000 metrákov tržného kapra, ktorý pôjde na predaj. V súčasnosti sa nachádzame asi v polovici lovenia, zatiaľ teda nevieme celkovo zhodnotiť, či je tohtoročná sezóna dobrá, alebo zlá z pohľadu produkcie. Rok bol ale suchý, bolo málo vody, znižovali sme kŕmne dávky, osádky rýb, čakáme teda, že to bude trocha horšie ako po minulé roky," informoval vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach Peter Alexovič.



Dodal, že kaprov vylovených z iňačovskej rybničnej sústavy prepravujú do malých očistných bazénov, takzvaných sádok, kde zotrvajú tri týždne až jeden mesiac a až potom budú distribuované odberateľom. "V sádkach sa postupne zbavia bahna a zápachu," vysvetlil Alexovič.

V rybníkoch pri Iňačovciach okrem kaprov chovajú aj amury, tolstolobíky, liene, zubáče, šťuky, sumce a ostatné nížinné druhy rýb okrem pstruhov. Medzi Slovákmi je však stále rybou číslo jeden kapor.



"V Čechách a iných krajinách sa dostáva do popredia amur, u Slovákov však ešte stále vyhráva kapor, je po ňom stále najväčší dopyt. Naše kapry teda idú predovšetkým na slovenský vianočný trh," uzavrel Alexovič.