Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

S fašiangami sa v Prievidzi rozlúčia sprievodom i zábavou

Na snímke fašiangový sprievod masiek. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou.

Prievidza 16. februára (TASR) - Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. TASR o tom informovala referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.

"Fašiangy sú obdobím od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Preto sa posledná tanečná zábava koná v posledný fašiangový utorok v rôznych podobách," pripomenula Pekárová.

S fašiangami sa v Prievidzi podľa nej rozlúčia sprievodom mestom v maskách, ktorý sa začne o 17.00 h na Námestí slobody. "O zábavu sa postarajú tanečníci z Folklórneho súboru Senior Vtáčnik, Folklórneho súboru Vtáčnik, Detského folklórneho súboru Vtáčnik a obyvatelia Necpál zo združenia FanNecpaly," priblížila.

Sprievod sa následne presunie ku kultúrnemu domu v Necpaloch, kde sa od 18.00 h začne tradičné lúčenie s fašiangom s hudobnou skupinou Rios a pochovávanie basy za prítomnosti členov FanNecpaly.