Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Š. Štec: Od malička si sadáme k štedrovečernému stolu dvakrát

Štefan Štec, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Z jedál má najradšej pirohy, ktoré nesmú na štedrovečernom stole chýbať.

Prešov 24. decembra (TASR) - Spevák rusínskych piesní Štefan Štec si k štedrovečernému stolu sadá vždy dvakrát. Slávi ich nielen 24. decembra, ale i 6. januára podľa juliánskeho kalendára. Ako povedal pre TASR, Vianoce miluje, keďže je to obdobie, keď sa človek stretáva s rôznymi krásnymi vecami.

"Tou najkrajšou vecou je to, že sa chceme stretnúť so svojimi blízkymi, rodičmi, rodinou, manželkou a deťmi. Musím však povedať, že čím ďalej, tým je to obdobie trošku hektické a možno by som si ho vedel užiť ešte trošku dlhšie v pokojnom režime," povedal Štec.

Myslí si, že neexistuje niekto, kto by nemal rád Vianoce. "Myslím si, že aj ľudia, ktorým nie je ľahko počas roka a zvlášť v tomto období, sa tiež tešia na Vianoce. Či sú na fronte niekde v zákopoch, doma, v nemocnici alebo sú na ulici. Každému vtedy trošku tak srdiečko zohreje to, že prichádza nejaká nádej, ak to berieme z kresťanského hľadiska. Ak to berieme z nekresťanského, nejakého ateistického, tak minimálne to, že sa chceme trošku obdariť láskou navzájom," uviedol Štec.

V období po Vianociach spolu s kapelou nekoncertuje, slávi ich totiž aj podľa juliánskeho kalendára. "Od malička, ani nepamätám rok, aby som dvakrát nezasadal k štedrovečernému stolu. Vyrastal som v Košiciach, slávili sme ich 24. decembra a keď sme išli k starým rodičom, tak to bolo stále 6. januára," priblížil spevák.

Z jedál má najradšej pirohy, ktoré nesmú na štedrovečernom stole chýbať. "Mám rád i mačanku, a potom ešte aj kapustovú polievku ale bez mäsa, pôstnu alebo aj slivčanku, kam idú napríklad fazuľa, sušené slivky, niekto dáva aj sušené hrušky, takže mám rád všetky polievky," doplnil Štec.

Ako povedal, do nového roka praje všetkým ľuďom porozumenie, aj keď to slovo bolo pred pár rokmi možno trocha vianočným klišé. "V súčasnosti je nevyhnutnosťou, takže želám všetkým porozumenie a lásku. Porozumenie musí byť v rodinách, aby sme sa rešpektovali všetci navzájom a neuzatvárali sa, pretože už sa nemusíme uzatvárať," dodal Štec.