Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Š. Štefek: Hospodárenie Nitry ide dolu vodou, mesto upadá

Na archívnej snímke Štefan Štefek, nezávislý kandidát na primátora mesta Nitra počas tlačovej konferencie o oznámení svojej kandidatúry. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rozhovor so Štefanom Štefekom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.

Nitra 21. októbra (TASR) – O post primátora Nitry sa uchádza 55-ročný investičný riaditeľ Štefan Štefek. Bývalý nitriansky viceprimátor a dlhoročný mestský poslanec kandiduje ako nezávislý. Jeho prioritami v prípade zvolenia bude budovanie vzťahu občanov k mestu, riešenie dopravy i odpadového hospodárstva vo všetkých mestských častiach. Rozhovor so Štefanom Štefekom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.




-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora Nitry a budete kandidovať ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Vidím, ako naše mesto upadá. Počas môjho 20-ročného pôsobenia v komunálnej politike som nazbieral skúsenosti, schopnosti a manažérske zručnosti, ktoré viem zúročiť ako primátor mesta. Záleží mi na tom, aby Nitra bola mestom, ktoré sa rozvíja, aby tu bola radosť žiť. Viem, čo ľudí v Nitre trápi a viem, čo treba urobiť, aby sa život v Nitre výrazne zlepšil. Som za odbornosť, ale aj slušnosť v politike.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



V prvom rade je manažérsky nezvládnuté. Dobiehajú len projekty, ktoré sa začali ešte v predchádzajúcich volebných obdobiach. Hospodárenie ide dole vodou, sme stále viac zadlžení a čo je horšie, súčasné vedenie mesta neminulo peniaze na hmatateľné investície, ale ich jednoducho úplne krátkozrako prejedlo, takže za ne ani nič neuvidíme. To bude jedna z prvých úloh, skonsolidovať rozpočet a zastaviť míňanie na nezmysly. Čakajú nás ťažké časy, bude treba peniaze pre ľudí. Mesto nevyhnutne potrebuje dobrého hospodára.





-Akým problémom aktuálne mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Treba postupne konsolidovať verejné financie, aby sme mali peniaze na projekty, ktoré ľuďom zlepšia život. Tých problémov a výziev je tu veľa. Ako v každom veľkom meste, ľudí v Nitre trápi parkovanie a dopravné zápchy. Chýbajú kvalitné a bezpečné chodníky, čistota a pravidelná údržba zelene. Spolu s mojím tímom sme vypracovali Plán pre Nitru, ktorý obsahuje viac ako 300 realizovateľných riešení, aby sme mohli hneď pracovať a začať meniť Nitru k lepšiemu.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Chceme zlepšiť vzťah občanov Nitry k svojmu mestu. Potrebujú dostať možnosť rozhodovať o dôležitých veciach. Vedenie mesta nemôže svojvoľne rozhodovať bez súhlasu občanov o významných strategických veciach. Dnes už existujú rôzne aplikácie, ktoré umožňujú robiť elektronické mestské referendá a vedia tak zapojiť ľudí do rozhodovacieho procesu. Chcem počúvať ľudí. Citlivé budovanie parkovacích domov a spriechodnenie komunikácií, na ktorých sa tvoria dopravné zápchy, je jedna z prvých úloh. Čistota, starostlivosť o zeleň je ďalšia téma, ktorú chcem okamžite vyriešiť cez novú správu mestských častí. Každá mestská časť bude mať servisnú skupinu pracovníkov, ktorí zabezpečia každodennú starostlivosť o majetok mesta. Odpadové hospodárstvo je ďalšia dôležitá oblasť. Ľudia majú problémy so zbavovaním sa odpadu a to je priestor na vznik neporiadku v meste. Preto vybudujeme zberný dvor v každej mestskej časti, aby sme zabránili vzniku čiernych skládok. Materské školy a trávenie voľného času detí, ale aj seniorov je ďalšia z našich priorít. Našťastie mám tím, v ktorom sú skúsení odborníci, a môžeme sa do všetkých týchto oblastí pustiť ihneď po voľbách.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Ak chceš ísť rýchlo, choď sám, ak chceš ísť ďaleko, choďte dvaja. Nepoznám nikoho, čo dokázal niečo úplne sám. Vždy sú okolo vás ľudia, ktorí vám pomôžu a významne svojou prácou a energiou prispejú k úspechu. Mám tím ľudí, kandidátov na poslancov, ktorí toto mesto milujú a budú preň naplno pracovať. Môj tím tvoria pracovití ľudia, ktorí sú schopní viesť toto mesto. Rovnako pevnou súčasťou môjho tímu sú aj občania Nitry, s ktorými sa chcem pravidelne radiť a stretávať nielen počas volebnej kampane.



O post primátora Nitry sa budú v októbrových voľbách okrem Štefeka (nezávislý) uchádzať aj Erik Blaško (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), Igor Kršiak (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska), Pavol Obertáš (nezávislý) a Dalimír Solčanský (Republika).