Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Šahy pripravujú v areáli nemocnice projekt vodozádržných zariadení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Antošková

V prípade, že sa mestu podarí získať na projekt nenávratný finančný príspevok, môže z neho financovať aj rôzne zberné systémy na zhromažďovanie dažďovej vody.

Šahy 25. septembra (TASR) – Mesto Šahy pripravuje projekt na výstavbu vodozádržných zariadení. Investíciu s rozpočtom takmer 800 000 eur plánuje radnica realizovať v nemocničnom areáli.

Magistrát chce náklady financovať prostredníctvom fondov Európskej únie. Mestskí poslanci už odsúhlasili spolufinancovanie projektu v hodnote viac ako 39 000 eur. Zámer počíta s revitalizáciou parku v areáli nemocnice. V rámci projektu tu majú vzniknúť viaceré zariadenia, ktoré pomôžu udržať vodu v pôde a zároveň budú zmierňovať dosahy klimatických zmien. Pôjde napríklad o budovanie dažďových záhrad, zberných jazierok, či umelo vytvorených mokradí.

V prípade, že sa mestu podarí získať na projekt nenávratný finančný príspevok, môže z neho financovať aj rôzne zberné systémy na zhromažďovanie dažďovej vody. „Môže ísť aj o realizáciu intenzívnych a extenzívnych vegetačných striech a stien využívajúcich na zálievku zrážkovú vodu zo strechy budovy. Nepriepustné povrchy sa môžu vymeniť za plochy zelene s funkčnou vegetáciou podporujúcou výpar a budovať sa môžu aj podpovrchové vsakovacie systémy v kombinácii s vodozádržnými opatreniami,“ informoval magistrát.