Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Šali preveria zdravotný stav stromov v centre mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vďaka zvukovému tomografu dokážu odborníci zistiť aj zdravotný stav stromov vo vnútri ich kmeňov.

Šaľa 12. augusta (TASR) - Šalianska radnica nechá preveriť zdravotný stav stromov v centre mesta. Odborníci budú pomocou zvukového tomografu zisťovať, či dreviny nie sú vo vnútri choré.

Podľa slov Eriky Kollerovej z mestského úradu prešlo doteraz kontrolou 11 stromov. Ďalšie budú diagnostikované už čoskoro. "V centre mesta a v okolí Ulice Čsl. armády nedávno prebiehala výmena teplovodných rozvodov a ľudia sa obávali, či zostala zachovaná stabilita stromov. Odborníci nám po meraniach dokážu povedať, či koreňový systém bol alebo nebol narušený," uviedla Kollerová.

Vďaka zvukovému tomografu dokážu odborníci zistiť aj zdravotný stav stromov vo vnútri ich kmeňov. "Meranie sa vykonáva na základe šírenia zvuku. Na strom sa napoja senzory a podľa toho, akou rýchlosťou sa zvuk šíri, je možné určiť aj to, či je strom zvnútra dutý, alebo zdravý. Rýchlosť šírenia zvuku klesá pri výskyte hniloby vo vnútri kmeňa. Hodnotia sa, samozrejme, aj iné parametre. Výsledkom diagnostiky bude komplexná dokumentácia o zdravotnom stave a stabilite meraných stromov," vysvetlila Gabriela Braníková z referátu životného prostredia Mestského úradu v Šali.