Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Šaľa šetrí na osvetlení, vypína každé druhé sodíkové svietidlo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto už v rámci modernizácie zabezpečilo 90 percent svietidiel úspornými led žiarovkami.

Šaľa 29. novembra (TASR) - Mesto Šaľa bude šetriť na verejnom osvetlení. Radnica sa rozhodla vypínať predovšetkým energeticky náročné zastarané sodíkové svietidlá.

Mesto už v rámci modernizácie zabezpečilo 90 percent svietidiel úspornými led žiarovkami. V uliciach však ešte stále zostalo približne 180 lámp so sodíkovou technológiou, ktorá má podľa radnice niekoľkonásobne vyššiu spotrebu elektriny ako moderné svietidlá. "Nechceli sme pristúpiť k tomu, aby sme v určitých hodinách vypínali v niektorých lokalitách svetlo úplne tak, ako to robia iné mestá. Preto sme sa rozhodli pre riešenie, že tam, kde máme sodíkové lampy, vypneme každé druhé," uviedol referent dopravy na mestskom úrade v Šali Miroslav Políček.

Celkovo sa vypínanie dotkne približne desiatich percent svietidiel v Šali. Bez svetla zostane každá druhá lampa na uliciach Nitrianska, SNP a Školská, vrátane mosta. Mesto zvažuje vypnutie sodíkových lámp aj na uliciach Vlčanská a Dolná. "Zároveň sa šetrí aj na osvetlení ledkovými svietidlami. Intenzita svietenia sa už nejaký čas v určitých hodinách znižuje, voľným okom však toto zníženie nie je viditeľné. Prioritou mesta je bezpečnosť. Preto nechceme pristúpiť k úplnému vypínaniu svietidiel v určitých hodinách. Tento spôsob šetrenia odobrili aj poslanci mestského zastupiteľstva ešte na septembrovom rokovaní," informoval mestský úrad.

Ako pripomenul, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa elektrickej energie na najbližšie roky. "Vzhľadom na neistú situáciu na celom Slovensku sa predpokladá, že cena elektriky bude stáť možno aj trojnásobok oproti cene z predchádzajúceho obdobia," dodala radnica.