Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Šaľa sprístupní verejnosti revitalizovaný lesopark pri Váhu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Radnica na jeho kultivácii pracuje od roku 2018, keď sa mestu podarilo získať do dlhodobého prenájmu približne desaťhektárový pozemok.

Šaľa 22. mája (TASR) - Mesto Šaľa vo štvrtok 23. mája slávnostne sprístupní revitalizovaný lesopark, ktorý vznikol v blízkosti Váhu. Radnica na jeho kultivácii pracuje od roku 2018, keď sa mestu podarilo získať do dlhodobého prenájmu približne desaťhektárový pozemok.

Ako pripomenul mestský úrad, práce v lesoparku sú súčasťou väčšieho projektu s názvom Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien, na ktorý mesto získalo grant z Nórskych fondov v hodnote približne 1,2 milióna eur. "Z týchto financií sa nám dovtedy zarastený a zanedbaný priestor pri rieke Váh podarilo premeniť do dnešnej podoby. Vynovili sa tu chodníky, pribudli herné a workoutové prvky, lavičky, k dispozícii je pitná voda z vodných fontán, toalety i nová budova, ktorá bude slúžiť najmä školám na výučbu," uviedla Erika Kollerová z mestského úradu.

V rámci projektu v lesoparku vybudovali verejné osvetlenie i kamerový bezpečnostný systém. Areál má aj svojho správcu, ktorý sa bude starať o poriadok okolia a bude jeho priestory sprístupňovať školám. "Projekt podporený z Nórskych fondov mal dve časti, takže okrem revitalizácie lesoparku sa nám podarilo tiež znížiť energetickú náročnosť dvoch budov na Základnej škole Ľ. Štúra v Šali," doplnila Kollerová.