Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Šamorínsky vlastivedný dom chce obohatiť zbierky

Ilustračné foto. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Dopyt je po úradných listinách, knihách, novinách, rôznych dokumentoch, fotografiách, ale možno darovať napríklad aj starý nábytok, náradie alebo iné predmety, uvádzajú organizátori zbierky.

Šamorín 15. januára (TASR) – Mestský vlastivedný dom v Šamoríne má permanentný záujem obohacovať svoje zbierky novými prírastkami. Aj teraz majú možnosť obyvatelia, ktorí disponujú predmetmi s väzbami na mesto, prispieť do zbierkového fondu. Výzvu na webe mesta zverejnil Výbor pre zachovanie hodnôt Šamorína.

"Dopyt je po úradných listinách, knihách, novinách, rôznych dokumentoch, v ktorých je pomenovanie Šamorína spomenuté, fotografie, ale možno darovať napríklad aj starý nábytok, náradie alebo iné predmety," uvádzajú organizátori zbierky.

Vlastivedný dom v Šamoríne bol založený v roku 1976 z iniciatívy obyvateľov a vystavené exponáty sú zväčša dary občanov mesta a okolia. Od júna 1982 je vysunutou expozíciou Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede.

Nachádza sa v ňom etnografická zbierka predmetov z Horného Žitného ostrova ako poľnohospodárske nástroje a náradia, rybárske náčinie, náradie na ryžovanie zlata, pamiatky šamorínskych cechov a dokumenty k dejinám mesta Šamorín. Samostatná miestnosť je venovaná tvorbe maliara, šamorínskeho rodáka, Istvána Tallós-Prohászku. Na nádvorí sú vystavené rôzne druhy poľnohospodárskeho náradia. V roku 2020 sa do vlastivedného domu vrátili z reštaurátorského ateliéru dva zreštaurované pohrebné koče, ktoré sú ozdobou zbierky. V roku 2021 bola ukončená rozsiahla rekonštrukcia samotného objektu, ktorú financoval Trnavský samosprávny kraj. K najnovším prírastkom patria napríklad nedávno zrekonštruované kovové kríže z 18. storočia, ktorých obnovu podporil Fond na podporu umenia.