Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Samosprávy na hornej Nitre pomáhajú ľuďom bez domova

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Prievidzská samospráva zabezpečuje od minulého týždňa a prevenciu prostredníctvom informačných letákov a osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí žijú na ulici.

Prievidza/Partizánske 26. marca (TASR) – Samosprávy Partizánskeho a Prievidze zabezpečujú prevenciu pred šírením nového koronavírusu aj medzi miestnymi ľuďmi bez domova a sociálne slabšími obyvateľmi. V Partizánskom majú bezprístrešní obyvatelia k dispozícii útulok v upravenom čase. V Prievidzi robia informačnú kampaň a budú rozdávať rúška.

"Pre všetkých slušných bezdomovcov mesto zabezpečilo ubytovanie v Oáze. Je tam upravený režim. Kým v minulosti medzi 10:00 až 15:00 bolo potrebné, aby boli mimo zariadenia, dnes majú priestor, aby dlhodobo využívali služby zariadenia bez toho, aby ho opúšťali," priblížil primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Samospráva chce podľa neho aj týmto opatrením zabrániť šíreniu nového koronavírusu. "Pokiaľ ide o bezdomovcov, ktorí nevyužívajú služby nášho zariadenia, monitoring zatiaľ nasvedčuje tomu, že sa zdržujú mimo hlavných tranzitných trás občanov, ktorí chodia do práce alebo za nákupmi," doplnil.

Prievidzská samospráva zabezpečuje od minulého týždňa a prevenciu prostredníctvom informačných letákov a osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí žijú na ulici.

"Poprosíme ich, aby sa nezdržovali na verejných priestranstvách, kde je veľká fluktuácia ľudí. Tiež je dôležité, aby sa snažili dodržiavať aspoň minimálne zásady hygieny a aby sa chránili nejakými základnými ochrannými pomôckami," ozrejmil hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Okrem toho samospráva v ohrozených komunitách podľa neho začne z s touto informačnou kampaňou nielen prostredníctvom mestského rozhlasu, ktorý bude častejšie využívať, ale aj prostredníctvom aktívnejšej terénnej práce. Dobrovoľníci plánujú ľuďom bez domova rozdávať aj rúška.