Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Samosprávy Trnavského kraja organizujú protest v Trnave

Trnava, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionalne zdruzenia miest a obci (ZMO) Trnavskeho samospravneho kraja.

Trnava 15. augusta (TASR) – Protestné zhromaždenie Za stabilné a zdravé mestá a obce pripravuje na pondelok 22. augusta v Trnave regionalne zdruzenia miest a obci (ZMO) Trnavskeho samospravneho kraja. Uskutoční sa so začiatkom o 11.00 h na Trojičnom námestí, informovala o tom kancelária ZMO regiónu JE Jaslovské Bohunice. Protestom chcú upozorniť na mimoriadne vážnu finančnú situáciu miestnej samosprávy.

"Zdruzenia miest a obci Slovenska (ZMOS) opakovane poukazuje na legislativne zmeny, ktoré majú negatívny dosah na rozpocty miest a obci," uvádzajú organizátori k zhromaždeniu s tým, že mestá a obce smerujú ku krachu a nútenej správe.

Vládnymi opatreniami prichádzajú samosprávy podľa nich totiž o stovky miliónov eur. Ako však tvrdia, na vykrytie prudkeho rastu vydavkov sposobeneho zvysovanim platov vo verejnej správe, v skolstve, ako aj rekordnou inflaciou obce nevyhnutne potrebuju primerane, nie iba symbolické zvysenie prijmov. Financna situacia miestnej samospravy je dnes preto podľa ZMO mimoriadne vazna.

Spoluorganizátori ZMO Zahorie, ZMO Galantsko-Saliansko a ZMO Zitny ostrov pozývajú na účasť predstaviteľov miest a obci, zamestnancov obecnych a mestskych uradov a obyvatelov regiónu.

ZMOS plánuje protestné zhromaždenie v Bratislave v druhý deň septembrového snemu, naplánovaného na 8. a 9. septembra.

Ministerstvo financií koncom júla upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky.

Ide podľa neho o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. Rezort poznamenal, že očakáva aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Niektoré samosprávy podľa ministerstva už jeho pomoc využili.

MF SR v pondelkovej reakcii na pripravovaný míting uviedlo, že opakovane oslovilo ZMOS, Združenie samosprávnych krajov SK8 a Úniu miest Slovenska, že je pripravené rokovať o koncepčnom či plošnom prístupe k prípadnej podpore financovania samospráv.