Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Šarišská galéria pripravila výstavy troch umelcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Výstava Petra Lipkoviča a Andrey Lipkovičovej prezentuje tvorbu autorov prítomných na východoslovenskej výtvarnej scéne od polovice osemdesiatych rokov minulého storočia.

Prešov 4. júna (TASR) – Výstavy troch umelcov si môžu pozrieť návštevníci Šarišskej galérie v Prešove. Jednou z nich je Móda po Covide. Ide o výstavný kurátorský projekt Miloslavy Hriadelovej. Druhou je výstava Petra Lipkoviča - Štyri strany tajomstva a Andrey Lipkovičovej - Denníky Krajiny.

Ako informuje galéria na svojej webstránke, námetom výstavy Móda po Covide je úvaha o budúcnosti módy a nutnosti prehodnotenia jej vývinu v rámci výrobných postupov, komunikácie, dopadu na životné prostredie a život človeka. "Pandémia urýchlila všetko aj v odevnom priemysle, ktorý je druhým najrozpínavejším odvetvím na svete," uvádza galéria. Výstava je prístupná do 12. septembra.

Výstava Petra Lipkoviča a Andrey Lipkovičovej prezentuje tvorbu autorov prítomných na východoslovenskej výtvarnej scéne od polovice osemdesiatych rokov minulého storočia. "Obaja autori patrili k vtedajšej mladej výtvarnej generácii, reagujúcej svojou tvorbou na strnulú socialisticko-realistickú poetiku. Tvorba tejto generácie košickej výtvarnej scény, ktorej neoddeliteľnou súčasťou boli aj Peter Lipkovič a Andrea Lipkovičová (Košková), sa rozvíjala v špecifickom dobovom postmodernom a neoexpresívnom kontexte," informuje galéria. Ich diela si môžu návštevníci galérie pozrieť do 29. augusta.

Jednotlivé výstavy boli podporené z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia.