Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

SaS: Rezort školstva nemá žiadnu víziu, ako naložiť s Iuventou

Na snímke budova Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Budovu Iuventy na Búdkovej ulici v hlavnom meste opustili pred niekoľkými dňami poslední úradníci.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Rezort školstva nemá žiadnu víziu, ako naložiť s budovou a pozemkom Iuventy na Búdkovej ulici (Ekoiuventa) v Bratislave. Myslí si to poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Lucia Nicholsonová, podľa ktorej sa malo ministerstvo už dávno spojiť s primátorom hlavného mesta i starostom bratislavského Starého Mesta a dohodnúť sa, ako naplniť sľub o vrátení tejto budovy a areálu Iuventy deťom.

"Predovšetkým ministerstvo školstva sa snaží túto svoju zodpovednosť prenášať na občianske združenia a buď je to nekompetentnosť ministra škola Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD), alebo je to zámer vyhnať veci tak do stratena, ako sa to stalo aj pri kúpalisku Mičurin," uviedla na dnešnom brífingu poslankyňa. Podľa nej všetko môže skončiť tak, že celá vec nakoniec vyšumí a sľubovaná budova Iuventy s pozemkom sa nakoniec vracať deťom nebude.

Nicholsonová tak reagovala na nedávnu výzvu ministerstva školstva, ktoré momentálne hľadá v súvislosti s Iuventou na Búdkovej občianske združenia s projektmi na krúžkovú činnosť. Všetky doterajšie rokovania boli totiž podľa Draxlera málo konkrétne. Ako však podotkol, otvorení sú návrhom od kohokoľvek, kto príde s plánom na využitie budovy a pozemku na krúžkovú činnosť, kultúrne či športové aktivity.

Poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Martin Poliačik tvrdí, že ak má v budúcnosti vzniknúť dobrý projekt, vďaka ktorému budú využívané priestory Iuventy pre deti a mládež, musí sa hneď na začiatku správne zadefinovať proces, ako sa k nemu dopracovať. "Ministerstvo musí zverejniť detailné informácie o priestoroch, o tom, ako môžu byť využívané, aké sú náklady za ich využívanie. Akým spôsobom sa dá logisticky tento priestor využívať. Dávam do pozornosti, že stále nie je vysporiadaná príjazdová cesta k budove," podotkol Poliačik. Podľa jeho slov je taktiež dôležité poznať, dokedy sa tieto projekty budú zbierať, aký je termín ich vyhodnotenia a určenia projektu, s ktorým sa bude ďalej pracovať. "Je dôležité, aby verejnosť kontrolovala, či sa spĺňa istý časový rámec, ktorý minister pomenuje. Zároveň, či projekty budú odovzdané, vyhodnotené a bude vyhlásené, ako sa pokračuje v práci na Iuvente, načas," povedal poslanec.

Ako podotkol, podstatné je aj to, kto a na základe akých kritérií bude vyberať dané projekty. Myslí si, že by sa to malo zveriť do rúk komisie, ktorá bude spĺňať základné kvalifikačné a odborné kritériá. "V nej by mali byť zástupcovia ministerstva školstva, ministerstva kultúry, samosprávy a odbornej verejnosti," podotkol. Ak nebudú zodpovedané tieto otázky, považuje Poliačik akúkoľvek snahu ministerstva školstva len za vykazovanie činností a prázdne gesto.

Na snímke poslanec za SaS Martin Poliačik.
Foto: TASR/Michal Svítok

Krúžková činnosť na Búdkovej začala v 90. rokoch upadať. V roku 1994 boli zásadným spôsobom obmedzené mimoškolské a krúžkové aktivity, pedagogická činnosť prebiehajúca v rokoch 1989 – 1993 bola taktiež zrušená. V roku 1998 už priama činnosť s deťmi de facto na Búdkovej prevádzkovaná nebola.

Budovu Iuventy na Búdkovej ulici v hlavnom meste opustili pred niekoľkými dňami poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Minister školstva to ešte v máji odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. 

V máji ako prvý Denník N informoval o tom, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Šéf rezortu školstva následne reagoval, že budova a areál Iuventy sa predávať nebudú a ministerstvo školstva to ani nikdy neplánovalo.