Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Synagógu v Šaštíne vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku

Na snímke veriaci počas svätej omše pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie na Národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii 15. septembra 2018 v Šaštíne-Strážach. Foto: TASR - Marko Erd

V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby židov iba päť.

Šaštín-Stráže 22. novembra (TASR) – Benefičnú výstavu fotografií Zdenka Dzurjanina a Yuriho Dojča Sláva a smútok slovenských synagóg otvoria vernisážou v sobotu 23. novembra o 15.00 h. Uskutoční sa pri príležitosti vyhlásenia objektu bývalej synagógy za národnú kultúrnu pamiatku.

"Pred dvoma mesiacmi, 15. septembra, som vstúpil do priestoru šaštínskej synagógy, zrelej na zbúranie a urobil v zhrození niekoľko fotografií. Dnes je vyčistená a pripravená na prvú verejnú akciu. Vďaka obetavosti mnohých ľudí sa v nej bude konať vernisáž fotografii všetkých slovenských synagóg," uviedol k výstave jej kurátor Pavol Demeš.

V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby židov iba päť. "Niektoré synagógy slúžia ako vietnamská reštaurácia či ako posilňovňa s lezeckou stenou, mnohé z nich sa využívajú ako sklady. Niektoré slúžia na výstavy a koncerty. Tam má človek pocit aspoň niečoho dôstojného," doplnil Demeš.

"Som presvedčený, že keď si budeme uvedomovať to, čo sa stalo židovským spoluobčanom v druhej svetovej vojny a čo sa stalo následne so synagógami, podčiarkne to celú tragédiu holokaustu. Zároveň nás to prijme k tomu, aby sme začali s nimi nakladať iným spôsobom ako doposiaľ," uviedol kurátor výstavy.

Výstavu organizujú občianske združenie Synagóga Šaštín-Stráže Galerye Shul a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.