Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

SBM vydá reprezentatívnu publikáciu o banskoštiavnickom múzejníctve

Na snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ako informuje múzeum, kniha s názvom Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici by mala vyjsť v decembri 2021

Banská Štiavnica 5. novembra (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici plánuje vydať prvú reprezentatívnu slovensko-anglickú publikáciu o banskoštiavnickom múzejníctve. Kniha ponúkne čitateľom pútavé texty o vzácnom a bohatom múzejnom zbierkovom fonde SBM spolu s bohatou obrazovou dokumentáciou.

Ako informuje múzeum, kniha s názvom Chvála zberateľstvu: Klenoty Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici by mala vyjsť v decembri 2021. Autormi sú odborní pracovníci – kurátori jednotlivých zbierkových fondov múzea. „Kniha podporí poznanie a vzdelávanie v oblasti regionálnej kultúry, rozvíjaní historického vedomia, formovaní regionálnej a európskej identity,“ uvádza múzeum.

SBM je živou pamäťovou schránkou Banskej Štiavnice. Sídli vo výnimočných historických objektoch a areáloch. Je jednou z najstarších múzejných pamäťových inštitúcií na Slovensku. Vo fondoch múzea je takmer 100.000 zbierkových predmetov.