Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Schválenie územného plánu v Trenčíne je podľa primátora novou métou

Foto: Gabriela Dolinská

Starý územný plán platil od roku 1998. Niektorí poslanci a občianski aktivisti však hovoria o schválení ako o nutnom zle.

Trenčín 13. decembra (TASR) – Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva schválili v stredu (12.12.) podvečer nový územný plán mesta. Primátor Richard Rybníček hovorí o významnej méte a schválenie nového územného plánu prirovnáva k zasypaniu jamy pri bývalom Dome armády či k začiatku výstavby druhého cestného mosta cez Váh. Niektorí poslanci a občianski aktivisti majú k územnému plánu výhrady, hovoria o nutnom zle.

Podľa Richarda Medala z Centra environmentálnych aktivít (CEA), najväčšie pripomienky mali k riešeniu verejných priestorov a verejnej zelene, trasovaniu modernizovanej železnice a cyklistickej doprave. "Z viac ako 40 pripomienok a námietok zapracovali do územného plánu asi polovicu. Bohužiaľ, neprešli tie zásadné – výraznejšia právna ochrana hranice lesoparku Brezina, zástavba priestoru pri kine Hviezda obchodným centrom, zmena parkoviska na Námestí sv. Anny na parkovú zeleň a dopravná situácia okolo zjazdu z nového mosta," povedal Medal.

"Pokiaľ pôjde železnica, nákladná doprava stredom mesta a pokiaľ bude mesto rozdeľovať pre modernizovanú železnicu 14 metrov vysoký múr, tak za takýto územný plán nemôžem zahlasovať," povedal poslanec Ján Babič. Jeho kolegovi Emilovi Košútovi sa podarilo presadiť klauzulu, aby so do leta 2014 nestavalo v centrálnej časti Trenčína a aby sa vytvorila komisia, ktorá bude prijímať a spracovávať návrhy zmien a pripomienok do územného plánu. "Nie sme stotožnení s tým, že územný plán je dobrý. Máme výhrady k železnici, centrálnej časti Auparku. Očakávame, že ak sa budú realizovať zmeny, ktoré som navrhol, že by sa tam niečo mohlo zohľadniť," doplnil Košút.

Trenčiansky primátor Rybníček nezdieľa pesimizmus poslancov a environmentalistov a tvrdí, že neprijatie územného plánu by bolo pre mesto katastrofou. "Územný plán pomôže rozvoju mesta najmä v oblasti hnedých zón, bývalých úspešných a dnes skrachovaných fabrík, kde sú investičné akcie na výstavbu nových bytov a podnikateľských zón. Bude sa môcť začať aj nová výstavba rodinných domov. Schválenie územného plánu je historickým momentom pre mesto Trenčín," zdôraznil Rybníček s tým, že starý územný plán platil od roku 1998.

Doplnil, že chápe výhrady k územnému plánu. Podľa neho je však živým materiálom, nástrahy budú revidovať v nasledujúcom období. "Bude sa určite meniť tak, aby sa stále vylepšoval. Hlasovanie poslancov považujem za prejav odvahy. Čas ukáže, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí poslancov mestského zastupiteľstva," uzavrel primátor.