Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

SE-ES: K prerušeniu dodávok elektriny v Nemeckej nateraz nedôjde

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dôvodom je čistiareň odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno.

Bratislava/Nemecká 31. marca (TASR) – K prerušeniu dodávok elektriny pre čistiareň odpadových vôd (ČOV) v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká v okrese Brezno nateraz nedôjde. Spotrebovanú elektrinu bude spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby (SE-ES) uhrádzať Okresný úrad (OÚ) Brezno. TASR o tom informovala špecialistka komunikácie SE-ES Magdaléna Maruščáková.

"SE-ES boli ako dodávateľ elektriny a plynu do ČOV v areáli spoločnosti PTCHEM informovaní zo strany OÚ Brezno, že v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva nám bude dané príkazom dodávať elektrinu bez prerušenia," vysvetlila Maruščáková. Pripomenula však, že situácia je len dočasná a zo strany Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR bude nutné nájsť dlhodobé riešenie prevádzky ČOV.

V súvislosti s hrozbou odpojenia ČOV v Nemeckej vyhlási OÚ Brezno k piatku (1. 4.) mimoriadnu situáciu. V rámci nej nariadi dodávateľovi elektrickej energie zabezpečiť núdzovú dodávku elektriny, aby nedošlo k zastaveniu jej prevádzky. ČOV totiž čistí splaškové vody z miestnej časti Dubová, no zabezpečuje aj čistenie dažďovej vody z gudrónových jám, ktoré sa nachádzajú v areáli niekdajšej rafinérie.

Problematická situácia v Nemeckej nastala začiatkom marca, keď spoločnosť PTCHEM z dôvodu nesolventnosti oznámila prerušenie prevádzky ČOV v areáli Petrochemy Dubová. SE-ES evidovali ku koncu februára voči prevádzkovateľovi ČOV pohľadávky z titulu neuhradených platieb za dodávku elektriny a plynu vo výške viac ako 110.000 eur.

Problémom sa aktívne zaoberá i MŽP SR, odborníci envirorezortu skúmajú možné ekologické dosahy na obyvateľov a životné prostredie v prípade odpojenia ČOV v areáli bývalej rafinérie.

Gudrónové jamy sú skládky odpadu, ktoré vznikli pri spracovaní ropy v areáli rafinérie minerálnych olejov v obci Nemecká. Tá svoju činnosť začala ako štátny podnik v roku 1938, v druhej polovici 20. storočia fungovala pod názvom Petrochema Dubová. Okrem dvojice gudrónových jám v areáli podniku sa ďalšie dve skládky gudrónov nachádzajú v katastri obce Predajná.