Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Na motorkárskom zraze v Sečovciach vytvorili rekord

Na snímke vpravo organizátor akcie Ján Kmeť odovzdáva učastnícky diplom darcovi krvi. Foto: TASR Roman Hanc

Akcia sa aj tento rok konala s názvom Kto môže, daruje krv, otvorená tak bola aj pre širokú verejnosť.

Sečovce 18. septembra (TASR) – Motorkársky zraz v Sečovciach je už 25 rokov spojený s darovaním krvi. Na sobotňajšej symbolickej rozlúčke s motorkárskou sezónou tam darovalo krv ďalších 28 darcov. Celkový počet za štvrťstoročie na tejto akcii predstavuje 1023 odberov krvi, čo je slovenský rekord. TASR o tom informoval organizátor podujatia Ján Kmeť.

„Rekord bol stavaný na viac ako 1000 darcov za tých 25 ročníkov. Priemerný počet na jednu 'darovačku' vychádza 41 odberov,“ priblížil.

Akcia sa aj tento rok konala s názvom Kto môže, daruje krv, otvorená tak bola aj pre širokú verejnosť. Medzi darcami boli prevažne motorkári, vzhľadom na daždivé počasie však mnohí neprišli na svojich dvojkolesových strojoch, ale „v civile“ autom. Prišli nielen zo Sečoviec a okolia, ale aj zo vzdialenejších miest - Košíc, Michaloviec, Stropkova či zo Spiša. Účastnícky certifikát o rekorde počas dňa odovzdá Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

Na snímke odber krvi motorkárov.
Foto: TASR Roman Hanc


Darovanie krvi v sečovskom moto areáli sa koná v spolupráci s košickou Národnou transfúznou službou (NTS). „Najprv to začalo trošku recesiou, že prečo nie, keď sa tu stretnú ľudia. Skúsili sme, vyšlo to a ide to celé tie roky. Už to teraz robíme zo zotrvačnosti, krv stále treba a zdraví by mali pomáhať chorým,“ povedal Kmeť.



Tradičný motozraz je spojený aj s pootočením symbolického kľúča na záver motorkárskej sezóny a spanilou jazdou. Aktuálny ročník poznačilo nepriaznivé počasie aj pandemická covidová situácia.