Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Šéf nemocnice v Trstenej chce pre reformu zdravotníctva začať hladovku

Na snímke vstupná brána do nemocnice v Trstenej, 23. novembra 2022. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Ja urobím všetko pre to, aby tu nemocnica zostala, aj za cenu obetovania sa, podotkol riaditeľ pre TASR.

Trstená 23. novembra (TASR) – Riaditeľ nemocnice v Trstenej Marian Tholt chce pre aktuálny návrh optimalizácie siete nemocníc držať hladovku pred Národnou radou (NR) SR. Pridať by sa k nemu mali aj ďalší podporovatelia. Hornooravská nemocnica by sa mala zaradiť na najnižšiu, komunitnú úroveň, čo Tholt kritizuje. Vychádza z informácií z internej komunikácie na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR. Rezort reagoval, že na kategorizácii pracuje a vyjadrovať sa ku konkrétnym zdravotníckym zariadeniam je aktuálne predčasné.

"Spojili sme sa so starostami a primátormi v regióne, tí pripravujú svoju vlastnú formu protestu, zrejme to budú štrajky, blokády. Ja urobím všetko pre to, aby tu nemocnica zostala, aj za cenu obetovania sa. Som pripravený začať tvrdú hladovku pred ministerstvom zdravotníctva alebo NR SR. Verím, že tam nebudem sám a vytvoríme veľký stanový tábor," podotkol riaditeľ pre TASR. Tvrdí, že vecné argumenty nikto neberie vážne a z nemocnice, ktorá je vo výbornej kondícii, sa má stať len tvz. "servisné" zariadenie.

Za zachovanie nemocnice vo vyššej, regionálnej kategórii na Orave koluje petícia, ktorú počas dvoch dní podpísalo viac ako 4300 ľudí. Mobilizáciu zástupcov samospráv už na sociálnej sieti avizoval aj poslanec Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík. "Ak sa necháme uspať a ostaneme nečinne so založenými rukami, môže sa stať, že o nemocnicu v Trstenej prídeme. Tak, ako sme v dávnej minulosti prišli o nemocnicu v Námestove," uviedol.

Na snímke riaditeľ nemocnice v Trstenej Marian Tholt 23. novembra 2022 v Trstenej.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Zaradenie nemocnice na komunitnú úroveň podľa Tholta zhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov hornej Oravy. Podotkol, že by sa stali servisnou nemocnicou, ktorá sa bude starať už len o chronických pacientov. Tholt zdôraznil, že dostupnosť najbližšej nemocnice v Dolnom Kubíne je z väčšiny hornooravských obcí 50 až 60 minút, nie 30, ako to podľa jeho slov uvádza ministerstvo zdravotníctva. Riaditeľ okrem toho deklaroval, že nemajú žiadne finančné ani personálne problémy.

Rezort zdravotníctva pre TASR reagoval, že v súčasnosti intenzívne pracuje na kategorizácii siete nemocníc a najneskôr do konca roka ju zavesia na webovú stránku ministerstva. Zároveň je podľa rezortu potrebné podotknúť, že do konca roka bude zverejnená iba základná sieť. "Doplnkové programy jednotlivých nemocníc zverejníme v prvom štvrťroku 2023. V závere roka 2023 vydáme nový, finálny zoznam kategorizácie siete nemocníc so základnými a doplnkovými programami od 1. januára 2024," dodalo ministerstvo.

Proti navrhovanej reforme protestovali v októbri minulého roka v Trstenej stovky ľudí. Žiadali rezort zdravotníctva, aby nemocnica ostala zaradená ako regionálna. Následne na hornú Oravu pricestoval šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a skonštatoval, že trstenská nemocnica bude mať svoje miesto aj v tvz. optimalizovanej sieti. Zdôraznil, že kvalita v tejto nemocnici v niektorých odbornostiach presahuje limity, ktoré sú štandardom na Slovensku.