Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Seminár o kontinuite režijného majstrovstva uvedie Šulíka a Párnického

Na archívnej snímke režisér Martin Šulík. Foto: TASR - Dano Veselský

Na panelovej diskusii o kontinuite režijného majstrovstva sa okrem Šulíka a Párnického zúčastní aj ďalší Párnického žiak – dokumentarista a producent Peter Kerekes.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Kontinuita režijného majstrovstva je témou 9. ročníka seminára Kabinetu audiovizuálnych divadelných umení (KADU), ktorý sa v pondelok začína na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave. Trojdňové podujatie predstaví tému na príklade dvoch režisérskych osobností Stanislava Párnického a Martina Šulíka. "A na ich vzťahu pedagóg – žiak," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Seminár ponúkne prednášky, diskusie a projekcie filmov.

"S nástupom digitalizácie v našom audiovizuálnom prostredí sa veľmi rýchlo zmenil aj spoločenský postoj k vytváraniu filmových či televíznych diel," hovorí dramaturgička a scenáristka Zuzana Gindl-Tatárová, garantka projektu KADU a autorka seminára. "Čoraz lacnejšie digitálne kamery a chytré telefóny, no najmä možnosť digitálneho strihu priamo v počítačoch preklenuli na jednej strane stratu kolibských filmových laboratórií v 90. rokoch minulého storočia, na druhej strane podnietili niektorých jednotlivcov, aby sa bez potrebnej prípravy či asistentskej praxe, bez neoddeliteľného myšlienkového zázemia pyšne vrhli do réžie filmov a televíznych seriálov. A podľa toho vyzerali aj ich výsledky," vysvetľuje Gindl-Tatárová výber témy seminára, ktorý má prispieť k hlbšiemu poznaniu režisérskej profesie najmä v oblasti hraného filmu.

Na panelovej diskusii o kontinuite režijného majstrovstva sa okrem Šulíka a Párnického zúčastní aj ďalší Párnického žiak – dokumentarista a producent Peter Kerekes. Diskutovať bude aj filmová publicistka Viera Langerová, ktorá na seminári bude mať tiež prednášku o tvorbe oboch režisérov s presahom do európskej kinematografie. Seminár ponúka i projekcie filmov Celý svet nad hlavou (1983) a Rozprávky z Hollywoodu (1992) Stanislava Párnického a Neha (1991) a Záhrada (1995) Martina Šulíka, ktorý bude mať aj svoj masterclass.

Zahraničným hosťom seminára je litovský režisér Audrius Stonys, ktorý uvedie dokument Bridges of Time (2018) o významných režiséroch Baltickej novej vlny, o avantgardných filmároch v Estónsku, Lotyšsku a Litve v 60. rokoch minulého storočia. Súčasťou projekcie bude simultánne tlmočený rozhovor s režisérom.

Seminár je otvorený širokej verejnosti, určený je záujemcom o film, televíziu a divadlo, najmä však študentom i filmovým či divadelným profesionálom. Program prebieha hybridne – v kinosálach na FTF VŠMU a formou livestreamu na Facebooku a webe školy.