Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Senát Univerzity Komenského prerokuje vyhlásenie rektorských volieb

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Tohto roku proces volieb podľa univerzity komplikuje novela vysokoškolského zákona, ktorú bude v marci schvaľovať parlament.

Bratislava 16. februára (TASR) – Akademický senát Univerzita Komenského (AS UK) v Bratislave budúci týždeň v stredu (23. 2.) prerokuje návrh na vypísanie skorších volieb rektora. V stredu popoludní rokovalo na UK predsedníctvo AS UK, ktoré požiadalo predsedníčku o zvolanie mimoriadneho zasadnutia senátu s cieľom vyhlásiť voľby kandidáta na rektora. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

"Predsedníctvo AS UK navrhlo vyhlásiť voľby kandidáta na rektora na funkčné obdobie od 1. februára 2023 do 31. januára 2027 na 18. mája 2022, čo poskytne dostatok času na podávanie návrhov a verejné vypočutie kandidátov. Rozhodnutie o termíne volieb bude závisieť od senátorov nášho AS UK," povedala predsedníčka AS UK Zlatica Plašienková. Zasadnutia senátu sú verejné. AS UK zabezpečí online stream, aby diskusiu a argumenty mohol sledovať ktokoľvek.

Predsedníctvo podľa Plašienkovej zvažovalo rôzne možnosti. "Ide o vážne a zodpovedné rozhodnutie. Predsedníctvo vyjadrilo obavy z technických a právnych komplikácií, ktoré by novela v navrhovanom znení mohla priniesť. Zároveň trváme na tom, že ide aj o formu nášho protestu proti novele vysokoškolského zákona," dodala Plašienková. Na UK volí rektora 66 senátorov. Každú z 13 fakúlt pri voľbách zastupujú traja senátori z radov zamestnancov a dvaja za študentov, plus jeden zástupca nefakultných súčastí.

UK počas ostatných dvoch dekád vypisovala voľby na júnovom zasadnutí AS UK, poslednom v akademickom roku tak, aby sa uskutočnili v novembri volebného roku. Tohto roku však proces volieb podľa univerzity komplikuje novela vysokoškolského zákona, ktorú bude v marci schvaľovať parlament. Ustanovenia tohto zákona podľa nej neumožňujú dodržať tradíciu, podľa ktorej univerzita vypisuje voľby v júni a rektora volí v novembri.

K situácii sa vyjadrili aj niektorí členovia Správnej rady UK, ktorí o tomto zámere diskutovali už s vedením UK a predsedníčkou AS UK. "Počas diskusie viacerí členovia správnej rady, napríklad Róbert Šimončič, Pavol Demeš, Elena Kohútiková a Róbert Mistrík, požiadali AS, aby takýto krok zvážil, a zároveň vyjadrili názor, že voľby rektora by sa mali konať v novembri ako doposiaľ, bez ohľadu na to, aký bude platný zákon," informovala TASR členka Správnej rady UK Elena Kohútiková.

Zámer skorších volieb už verejne kritizovali aj viaceré osobnosti z akademického prostredia. Hodnotia to ako ohýbanie pravidiel so snahou vyhnúť sa novému vysokoškolskému zákonu.