Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V rámci dňa židovskej kultúry v Senci sprístupnia židovský cintorín

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Príbeh zaniknutej seneckej židovskej obce sa nám podarilo zrekonštruovať po drobných fragmentoch na základe dlhoročného výskumu, uviedol riaditeľ Židovského kultúrneho inštitútu v Bratislave Borský.

Bratislava 11. septembra (TASR) - V nedeľu sprístupnia v Senci židovský cintorín. V tamojšej synagóge zároveň popoludní predstavia výsledky výskumu židovskej komunity v Senci. Podujatie sa koná v rámci Európskeho dňa židovskej kultúry. TASR o tom informovali zo Židovského kultúrneho inštitútu Bratislava.

"Príbeh zaniknutej seneckej židovskej obce sa nám podarilo zrekonštruovať po drobných fragmentoch na základe dlhoročného výskumu. Nadviazali sme kontakty so seneckými židovskými rodinami na piatich kontinentoch, získali od nich unikátne fotografie a nahrali rozhovory s poslednými žijúcimi pamätníkmi doslova v poslednej chvíli," pripomenul riaditeľ Židovského kultúrneho inštitútu v Bratislave Maroš Borský. Tento poklad komunitnej pamäti bude podľa jeho slov citlivo integrovaný do expozície v obnovenej seneckej synagóge.

Návštevníkov budú okrem Borského sprevádzať rabín Miša Kapustin, historička Michala Lônčíková a historik Gábor Strešňák.

Židia vytvorili a zanechali hodnotné kultúrne bohatstvo, upozornil inštitút. Európsky deň židovskej kultúry prezentuje to, čo sa podarilo zachovať, zrekonštruovať či obnoviť. Európsky deň židovskej kultúry sa koná takmer v 30 krajinách Európy každý rok prvú septembrovú nedeľu. Tento ročník patrí téme obnovy.