Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Senica má prvé polopodzemné kontajnery

Na snímke polopodzemné kontajnery. Foto: TASR - Michal Svítok

V meste sa pustili do riešenia problematiky kontajnerových stojísk.

Senica 16. decembra (TASR) – Mesto Senica zrealizovalo na Ulici Janka Kráľa prvé polopodzemné kontajnery. TASR informoval vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu v Senici Ivan Šteffek.

V meste sa pustili do riešenia problematiky kontajnerových stojísk. Správca stojísk Technické služby sa rozhodol zrealizovať modernú verziu formou polopodzemných kontajnerov. Ide v podstate o väčšie nádoby, ktoré sú zapustené v zemi. Nad povrchom je iba časť s poklopmi na otvoroch, cez ktoré sa vhadzuje odpad.

Stojisko na Ulici Janka Kráľa obsahuje šesť nádob. Dve sú určené na komunálny odpad, ďalšie na plasty, sklo, papier a kovy. "Takéto kontajnery na komunálny odpad, plasty a papier majú v porovnaní s obyčajnými približne päťkrát väčší objem, kontajnery na sklo a kovy sú trikrát väčšie. Vďaka väčšiemu objemu významne klesne frekvencia odvozu odpadkov na skládku a ušetria sa finančné prostriedky," uviedol Šteffek.

Ďalšou výhodou je estetické hľadisko. Krajšie stojiská kontajnerov psychologicky vplývajú na správanie sa obyvateľov a podporujú zodpovedný prístup k triedeniu odpadov. "Keďže vieme, že odpad z kontajnerov nevyberajú len smetiari, ale aj občania, ktorí ich prehľadávajú, vyberajú z nich odpadky a nechávajú ich okolo na zemi, hĺbka takýchto zapustených kontajnerov znemožňuje opätovné vyhadzovanie obsahu, preto v ich okolí nevzniká neporiadok," doplnil vedúci oddelenia výstavby.

Chlad pod zemou spomaľuje rozklad baktérií a redukuje s tým súvisiaci zápach v okolí stojísk. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberného vreca, a tak vhadzovací otvor zostáva čistý. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov bráni tiež prístupu zvierat a hmyzu. Pri takýchto kontajneroch sa minimalizuje riziko požiaru nízkym prísunom vzduchu.

"Ďalšie lokality, kde by mohli takéto stojiská s polopodzemnými kontajnermi v budúcnosti vyrásť, sú ulice Robotnícka, Štefánikova, Hviezdoslavova, sídlisko Sotina a podobne," informoval Šteffek.