Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Senica má v pláne ochrany obyvateľstva určených 700 úkrytov

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mesto na svojom území ale nemá v správe odolné a plynotesné úkryty, ktoré určuje vyhláška rezortu vnútra.

Senica 9. marca (TASR) - Mesto Senica má vypracovanú dokumentáciu plánu ochrany obyvateľstva, ktorého súčasťou je aj jeho ukrytie. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Ako doplnila, mesto na svojom území ale nemá v správe odolné a plynotesné úkryty, ktoré určuje vyhláška rezortu vnútra.

"Ukrytie obyvateľstva v meste, či už ide o mimoriadne udalosti alebo haváriu jadrového bloku Jaslovské Bohunice, je riešené jednoduchými úkrytmi budovanými svojpomocne (JÚBS) podľa vyhlášky Ministerstva vnútra SR. Materiál, ako aj vybavenie JÚBS sa zabezpečuje výlučne z miestnych a vlastných zdrojov s dôrazom na dostupný materiál a prostriedky majiteľov nehnuteľností," uviedla Moravcová.

Mesto má určených takmer 700 takýchto úkrytov. "Ide najmä o budovy v majetku mesta, napríklad budova mestského úradu, školy, škôlky, ďalej v podpivničených a prízemných podlažiach panelových domov a v rodinných domoch. Kapacita ukrytia obyvateľstva mesta v týchto úkrytoch presahuje 100 percent. Zoznam týchto úkrytov je k nahliadnutiu na mestskom úrade," doplnila pre TASR hovorkyňa mesta.