Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Senica sa pridala k štrajkovej pohotovosti ZMOS-u

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.

Senica 21. mája (TASR) - Mesto Senica sa pridalo k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), na znak čoho bola stiahnutá vlajka pred radnicou na pol žrde. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Dôvodom sú aktuálne návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Mestá a obce najviac trápi daňový bonus a s tým spojené výpadky vo výške 618 miliónov eur počas dvoch rokov.

"Vzhľadom na skutočnosť, že vláda SR permanentne nekomunikuje, nemá záujem o odborné argumenty a robí rozhodnutia s následkami, ktoré nemajú vypočítané, s dosahom na obyvateľov, pripájame sa k štrajkovej pohotovosti. Samosprávy nerozporujú dôležitosť pomoci rodinám, ale rozhodnutie financovať ju cez daňový bonus znamená, že túto pomoc budú financovať samosprávy. Pre mesto to bude znamenať výpadok 1,5 milióna eur, čo bude mať zásadný dosah na fungovanie mesta," uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Ako doplnil, problémom je tiež energetická kríza, verejné obstarávania i zdražovanie stavebných prác a materiálov. "Členovia ZMOS-u kritizujú tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré vylúčili z legislatívnych procesov a štát si z nich robí bankomat. Dúfame, že sa vláda prebudí a začne veci vnímať aj z pohľadu samosprávy, ktorá jej posledné dva roky kryla chrbát, suplovala chýbajúce aktivity štátu a pomohla nad rámec svojich kompetencií, ako napríklad zabezpečením testovania na ochorenie COVID-19 či pomocou pre utečencov," povedal primátor.

ZMOS vstúpil vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. Na takýto krok vyzval svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna. Ak sa nič nezmení, je pripravené vyhlásiť ostrý štrajk. Podporu ZMOS-u deklaruje aj Združenie samosprávnych krajov SK8.