Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Senica zavádza na podujatiach vratné poháre, ročne ušetrí na odpade

Mestský úrad v Senici. Foto: teraz.sk

Vratný pohár je vyrobený z ľahkého, pritom pevného a odolného plastu, no je určený na viacnásobné použitie.

Senica 2. augusta (TASR) - Po tom, ako mesto Senica zaviedlo na podujatiach povinnosť podávať občerstvenie v biologicky rozložiteľnom riade, teraz pribudlo, že sa budú používať aj vratné zálohované poháre. Informovala o tom Lucia Vajdová z mestského úradu.

"Zámerom mesta je eliminovať používanie jednorazových riadov pri organizovaní podujatí. Podľa skúseností z iných miest sa používaním vratných pohárov razantne znížil odpad na mestských akciách. Zároveň je prostredie podujatia oveľa čistejšie," uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Vratný pohár je vyrobený z ľahkého, pritom pevného a odolného plastu, no je určený na viacnásobné použitie.

Grafika na pohároch zachytáva mapu mesta, jeho pamiatky a viaceré zaujímavosti. "Som rád, že grafiku nakreslil ilustrátor Adrián Macho, ktorý podobné mapy kreslil pre viaceré svetové mestá a ilustroval knihy o Harrym Potterovi či detskú knihu Veľryba Gerda. Skúšame začať s jedným typom. Ak si Seničania na systém zvyknú, bude sa ich ponuka rozširovať. Vyrobiť sa totiž dajú poháre s menším objemom, ale aj na teplé nápoje s viečkom, ktoré by sa mohli používať napríklad na vianočných trhoch," informoval primátor.