Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Seniori zo Sniny už nebudú musieť žiadať o úľavu z poplatkov za odpad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dodatok k VZN predlžuje lehotu na podanie žiadosti o úľavu alebo odpustenie poplatku z 31. decembra príslušného zdaňovacieho obdobia na 90 kalendárnych dní po uplynutí zdaňovacieho obdobia.

Snina 16. decembra (TASR) – Seniori žijúci v meste Snina nebudú musieť od budúceho roka žiadať o úľavu z poplatkov za komunálny odpad. Po novom sa tiež predĺži lehota, do kedy je možné o úľavy z poplatkov žiadať. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom štvrtkovom online zasadnutí.

Ako vyplýva z dôvodovej správy k schválenému materiálu, zmenou vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady reaguje sninská samospráva na zákonnú úpravu, ktorá s cieľom zníženia byrokratickej záťaže odstránila povinnosť seniorov žiadať o úľavu z poplatkov písomne. Seniori vo veku 62 a viac rokov tak už získajú 25-percentnú úľavu a seniori nad 90 rokov 100-percentnú úľavu automaticky.

Dodatok k VZN zároveň predlžuje lehotu na podanie žiadosti o úľavu alebo odpustenie poplatku z 31. decembra príslušného zdaňovacieho obdobia na 90 kalendárnych dní po uplynutí zdaňovacieho obdobia. I naďalej si do tohto obdobia môžu o úľavu žiadať poplatníci, ktorí sa viac ako 90 dní v zdaňovacom období nezdržiavajú na území mesta, sú vo výkone trestu alebo dlhodobo v zdravotníckom zariadení, obyvatelia mesta, ktorí sú držiteľmi preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, prípadne občania dlhodobo študujúci alebo pracujúci mimo miesta trvalého bydliska.

Od nového roka tiež bude odpustenie poplatku všetkým obyvateľom rodinného domu podmienené vrátením zbernej nádoby, v byte doložením hodnoverného dokladu, z ktorého jednoznačne vyplýva, že byt sa dlhodobo neužíva na bývanie.

Štvrtkové online zasadnutie mestského zastupiteľstva malo nového účastníka. Poslanecký sľub na ňom zložil lekár Miroslav Suchý. Ako prvý náhradník nastúpil na uvoľnené miesto po dlhoročnej poslankyni Ľubov Rehákovej, ktorá zomrela 2. decembra.