Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Seniorov témy referenda zaujali, možnosť hlasovať preto využili

Na snímke vzor hlasovacieho lístka pre toto referendum, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

"Naši klienti sa aktívne zaujímali, o aký druh referenda ide, aké sú jeho témy," uviedla pre TASR riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre

Nitra 7. februára (TASR) – Účasť na dnešnom referende berú ako svoju povinnosť viacerí oslovení dôchodcovia, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v Zariadení pre seniorov Zobor. Tunajší obyvatelia majú o účasť na voľbách už tradične veľký záujem. Členovia volebnej komisie z okrsku číslo 28 za nimi preto aj dnes prišli s volebnou urnou.

"Naši klienti sa aktívne zaujímali, o aký druh referenda ide, aké sú jeho témy. V priebehu predchádzajúcich dní boli informovaní zo strany personálu, o čo ide, kde sa budú konať voľby a kedy príde prenosná urna. Z celkového počtu 159 klientov je v našom zariadení oprávnených voliť okolo 40 ľudí," uviedla pre TASR riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre Viera Škablová.

Pracovníci zariadenia vytvorili pre voličov i členov okrskovej komisie volebnú miestnosť s dvoma hlasovacími miestami. "Okrem toho ale máme aj imobilných klientov, z ktorých šesť je oprávnených voliť, takže sa s urnou pôjde aj za nimi, aby sme im umožnili zúčastniť sa," povedala Škablová. Podľa jej slov majú záujem o účasť na referende predovšetkým mladšie ročníky seniorov. "Tí sa o to aktívne zaujímali, chceli vedieť aký to má význam, čomu to slúži. Majú, samozrejme, informácie z médií, ale často sa pýtali aj nášho personálu," dodala Škablová.

Seniori, ktorí sa dnes na referende zúčastnili, spomínali ako hlavný dôvod ochranu rodiny a detí. "Chcem, aby to bolo všetko v poriadku, tak ako to má byť. Aby rodiny mohli normálne fungovať," uviedla jedna z klientok zariadenia. "Deti má vychovávať mama a otec, tak je to dané prírodou, preto som dnes prišiel hlasovať," zdôvodnil svoje rozhodnutie jeden z voličov krátko po hlasovaní.