Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Seniorský týždeň v Revúcej dnes vrcholí výletom do Muránskej Zdychavy

ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Základná organizácia Jednoty dôchodcov zastrešuje v Revúcej 681 aktívnych seniorov.

Revúca 5. októbra (TASR) - Takmer 60 seniorov z Revúcej sa dnes vybralo na turistiku do sedem kilometrov vzdialenej Muránskej Zdychavy. Ako pre TASR povedala predsedníčka okresnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska Zuzana Homoliaková, výlet je vyvrcholením týždenných aktivít v rámci mesiaca úcty k starším. Aktívni seniori v závere mesiaca plánujú okresné stretnutie, kde sa stretnú zástupcovia jednotlivých organizácií z okresu.

Základná organizácia Jednoty dôchodcov (ZO JDS) zastrešuje v Revúcej 681 aktívnych seniorov. Od pondelka 1. októbra do dnešného dňa usporiadali sériu podujatí, ktorými sa snažili vyhovieť väčšine členov. V mestskom kultúrnom stredisku najskôr zorganizovali výstavu Plody jesene a ručné práce. Pripomenuli si 15. výročie založenia základnej organizácie. Počas slávnostného popoludnia ocenili zakladateľov miestnej organizácie a zablahoželali jubilantom. Podľa predsedníčky (ZO JDS) Oľgy Kuchtovej sa len na športovom dni pri rôznych aktivitách vystriedalo takmer sto seniorov. "My seniori chceme dokázať, že sme stále svieži a ešte v nás niečo ostalo aj z detských čias," povedala Kuchtová.

V okrese Revúca evidujú v radoch Jednoty dôchodcov 1700 ľudí. Rozvoju organizácie podľa predsedníčky okresnej organizácie JDS Zuzany Homoliakovej pomáha veľmi dobrá spolupráca so samosprávami. "Snažia sa nám vychádzať v ústrety, ako im to dovoľujú možnosti. Na podujatia k nám prichádzajú starostovia v obciach a nikdy nechýba primátorka Revúcej pani Eva Cireňová. Len vo výnimočných prípadoch sa nám ospravedlní, ale vždy pošle aspoň zástupcu mesta. Rozmach organizácie však vidím najmä v tom, že organizujeme podujatia, ktoré seniorov bavia," povedala Homoliaková.

Seniori z okresu sa v Revúcej stretnú aj v závere mesiaca. Vzhľadom na počet členov však jednotlivé organizácie vyšlú len svojich zástupcov. Na stretnutí plánujú vyhodnotiť svoju činnosť, ale aj odmeniť najaktívnejších. "Zdalo by sa, že seniori to majú v na Gemeri bezproblémové. Môžem však povedať, že aj tu sa často stretávame s negatívnym postojom niektorých ľudí v produktívnom veku. Zdá sa im, že dôchodcovia im berú pracovné príležitosti. Je to však o tom, že väčšina takýchto prác je finančne zle ohodnotená a bežným ľuďom sa ju doslova neoplatí robiť. Mňa ako bývalú učiteľku trápi aj fenomén súčasnej doby. Mimoriadne ťažko znášam mimoriadnu vulgárnosť detí," doplnila Zuzana Homoliaková.