Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Sereď daruje záujemcom mladé ovocné stromy do záhrad

Ilustračné foto Foto: TASR

Na piatich ároch vysadili hrušky, marhule, jablone, mišpule, dva druhy moruší, tiež jarabiny a čerešne.

Sereď 11. septembra (TASR) – O stromy slivky, marhule, hrušky, čerešne či jablone môžu radnicu v Seredi požiadať obyvatelia mesta, ktorí ich majú možnosti vysadiť na svojich pozemkoch. Seredská samospráva už druhýkrát poskytuje bezplatne mladé dreviny, žiadosti je potrebné doručiť do 29. septembra. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Slahučková.

"Podmienkou je zaručenie starostlivosti o takýto stromček," uviedla. Do mailovej žiadosti je potrebné pripojiť číslo parcely, na ktorej sa plánuje výsadba a v prípade, ak chce niekto vysadiť strom na cudzom pozemku, je potrebný aj súhlas jeho majiteľa. Radnica aktuálne zisťuje záujem obyvateľov o takúto službu.

V roku 2021 zrealizovalo mesto v rámci podpory životného prostredia projekt Adoptuj si lipu, počas ktorého rozdalo obyvateľom 72 sadeníc lipy malolistej a v tom istom roku založilo aj svoj ovocný mestský sad v areáli Základnej školy Juraja Fándlyho. Na piatich ároch vysadili hrušky, marhule, jablone, mišpule, dva druhy moruší, tiež jarabiny a čerešne. V sade zvolili podľa Slahučkovej tradičné odrody, skladbu stromov konzultovali s odborníkmi a zadovážili u pestovateľov v Moravskom Lieskovom. Sad je poctou kňazovi Fándlymu, ktorý sa intenzívne venoval aj ovocinárstvu a jeho osvete.