Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstavu F. Šmigrovského budú môcť návštevníci vidieť v múzeu v Seredi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autor výstavy reštauroval mnohé barokové, ale i gotické oltáre a sochy v kostoloch po celom Slovensku.

Sereď 22. januára (TASR) – Mestské múzeum v Seredi sprístupní výstavu s názvom František Šmigrovský - slovenský reštaurátor. TASR o tom informovala vedúca Mestského múzea Mária Diková.

Výstava je zostavená z fotografickej dokumentácie reštaurátorských prác autora, ktoré dopĺňajú menšie reštaurované diela. Kurátorom výstavy je odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Trnave Rastislav Petrovič.

Autor výstavy reštauroval mnohé barokové, ale i gotické oltáre a sochy v kostoloch po celom Slovensku. "Reštauroval aj oltár a sochy v Mlynici a v Spišskej Belej, ktoré pochádzajú z dielne Majstra Pavla zo začiatku 16. storočia," uviedla Diková.

Reštaurátor reštauruje aj kamenné a drevené plastiky, rôzne fragmenty a nábytok, ktoré sa nachádzajú v zbierkových fondoch múzeí napr. v Bratislave, Bojniciach, Fiľakove, Dunajskej Strede, Galante a v Seredi. Medzi zaujímavé exponáty, ktoré reštauroval, patrí keltský drevený čln – Monoxylon, ktorý patrí do zbierky Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede.

Výstava bude sprístupnená v priestoroch mestského múzea od 29. januára do 29. marca.