Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

T. G. Masaryk v názve námestia v Cinobani neprešiel

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Názvoslovie ulíc pred piatimi rokmi vytvárali nielen v Cinobani, ale aj v susednom Málinci. Poštárky, ale aj hasiči či záchranka sa dovtedy orientovali len podľa súpisných čísel jednotlivých domov.

Cinobaňa/Málinec 23. mája (TASR) - Pomenovať vynovené námestie v obci Cinobaňa v okrese Poltár po prvom československom prezidentovi T.G. Masarykovi neprešlo medzi tamojšími obyvateľmi. Obec navrhla takéto pomenovanie pred piatimi rokmi, pri tvorbe názvoslovia ulíc, občania sa však k tomu postavili negatívne.

S názvom Námestie T.G. Masaryka prišla vtedy obec. Podľa starostu Jozefa Melichera totiž prvý československý prezident túto hornohradskú dedinu svojho času navštívil. V časti, kde je teraz námestie, ho vítali mnohí obyvatelia dediny a niektorí najstarší obyvatelia Cinobane na to ešte nie tak dávno aj spomínali. "Naše námestie potom však ostalo len námestím bez mena," konštatoval starosta.

Názvoslovie ulíc pred piatimi rokmi vytvárali nielen v Cinobani, ale aj v susednom Málinci. Poštárky, ale aj hasiči či záchranka sa dovtedy orientovali len podľa súpisných čísel jednotlivých domov. V niektorých miestnych častiach sa však čísla opakovali a neraz tak vznikali problémy s vyhľadávaním občanov, najmä keď išlo o záchranu ich života.

V obciach preto ustanovili názvoslovné komisie, ktoré mali za úlohu nájsť mená jednotlivých ulíc. V Málinci bolo treba vymyslieť názov 24 uliciam a v Cinobani 14. V tejto obci bol dokonca pôvodný návrh pomenovať až 29 ulíc, názvoslovná komisia však nakoniec akceptovala mnohé pripomienky občanov, a tak ulice v častiach Katarínska Huta a Turíčky ostali bez mena. Ulice v Katarínskej Hute sa mali volať po starých majstroch sklároch a napríklad hlavnú ulicu cez miestnu časť Turíčky chceli pomenovať po rodákovi Samuelovi Mikovínym.

"Názvoslovná komisia určila názvy ulíc najmä podľa historických súvislostí, významných osobností spätých s našou obcou a tiež podľa pomenovaní, ktoré sa s tou-ktorou ulicou spájajú už od nepamäti," uviedol ďalej starosta Cinobane. Niektoré staré, ľudové názvy však medzi obyvateľmi neprešli a ulice nakoniec dostali viac-menej jednoduché mená, napríklad Kvetná, Lúčna, Poľná, Potočná.

V susednom Málinci vychádzala názvoslovná komisia tiež z historických pomenovaní, ktoré sa v dedine prenášali z pokolenia na pokolenie. Okrem Hlavnej, Školskej či Kostolnej ulice vznikla aj ulica Na vinici, keďže tam kedysi boli početné viniče, a tiež časť pomenovaná Salaš, kde sa dodnes pasú a chovajú ovce.