Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Sezóna chrípky sa končí, chorých Bystričanov je napriek tomu viac

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najviac chorých na ARO, ale aj chrípku je vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva i žiakov základných škôl.

Banská Bystrica 16. mája (TASR) - Aj napriek tomu, že v tomto období sa v podstate končí chrípková sezóna, čísla o vývoji chorobnosti v Banskobystrickom kraji tomu nenasvedčujú. V porovnaní s uplynulým týždňom výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) vzrástol až o 57 percent.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší o štyri percentá a v prípade CHPO o necelú tretinu.

"Lekári v regióne neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Štatisticky sa tieto ochorenia sledujú po celý rok, pretože lekári zachovávajú epidemiologickú bdelosť, zverejňujú sa však vždy od 40. týždňa uplynulého roka do 20. týždňa nasledujúceho roka. Pre nárast ochorení však bude RÚVZ B. Bystrica informovať verejnosť o situácii v ich výskyte aj naďalej.

V 20. kalendárnom týždni teda na základe analýz, ktoré urobili epidemiológovia z hlásení lekárov prvého kontaktu, evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 3777 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1180 na 100.000 obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 184 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 57 na 100.000 obyvateľov.

Najviac chorých na ARO, ale aj chrípku je vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva i žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom seniori a adolescenti. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (526), Revúca (482), Rimavská Sobota (439), ako aj Banská Bystrica, kde epidemiológovia evidujú vyše 400 chorých. Chrípkové ochorenia najviac postihli obyvateľov okresov Lučenec, Revúca, Poltár, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica.