Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

SHMÚ upozorňuje na smogovú situáciu vo Veľkej Ide a Hencovciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K prekročeniu informačného prahu pre PM10 došlo na mobilnej monitorovacej stanici v Hencovciach.

Bratislava 31. októbra (TASR) - V okolí obce Veľká Ida v okrese Košice-okolie naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informoval aj o zhoršení smogovej situácie v obci Hencovce v okrese Vranov nad Topľou.

Meteorológovia tvrdia, že príčinou smogovej situácie vo Veľkej Ide sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. "Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," dodal SHMÚ.

Meteorológovia informovali, že k prekročeniu informačného prahu pre PM10 došlo na mobilnej monitorovacej stanici v Hencovciach. "Nenastali však podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu - v najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie," zdôraznili.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.