Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

SHMÚ: V Bratislave klesla teplota počas pár hodín o takmer 18 stupňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem celkového poklesu boli podľa klimatológov zaujímavé aj hodnoty zmeny teploty vzduchu v rámci kratších časových úsekov.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Zmena počasia a prechod výrazného studeného frontu cez územie Slovenska v uplynulých dňoch bol zaujímavý nielen z meteorologického, ale aj z klimatologického hľadiska. Vo svojej analýze to tvrdia klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústav (SHMÚ) Jozef Pecho a Dalibor Výberči. Poukazujú pritom na západné Slovensko, kde v pondelok (12. 4.) v priebehu popoludňajších a večerných hodín došlo k mimoriadne rýchlemu poklesu teploty vzduchu. Na bratislavskej Kolibe klesla teplota vzduchu medzi 15.00 a 20.00 h o takmer 18 stupňov Celzia.

Okrem celkového poklesu boli podľa klimatológov zaujímavé aj hodnoty zmeny teploty vzduchu v rámci kratších časových úsekov. "Najmä pokles teploty vzduchu na stanici Kamanová, za 60 minút o 9,2 stupňa Celzia," spresnili s tým, že ide o jeden z najrýchlejších "advekčných" poklesov teploty v rámci jednej hodiny, ktoré sme v období meteorologických meraní a pozorovaní na území Slovenska zaznamenali.

Ochladenie bolo podľa ich slov pozoruhodné aj z pohľadu hodnotenia "medzidennej (interdiurnej) premenlivosti" najvyššej dennej teploty vzduchu. Na pomerne veľkej ploche západného Slovenska klesla maximálna teplota aj o viac ako 15 stupňov Celzia. Najviac na meteorologickej stanici Modra-Piesok, o 17,2 stupňa Celzia. "Na niektorých meteorologických staniciach na západnom Slovensku bola v utorok (13. 4.) najvyššia denná teplota vzduchu dokonca rekordne nízka (aspoň od roku 1951)," uviedli v analýze Pecho a Výberči.

V Hurbanove dokonca medzidenný rozdiel maximálnej teploty dosiahol -15,6 stupňa Celzia, čo je podľa klimatológov "najväčšia interdiurná zmena (záporná)" na tejto meteorologickej stanici od roku 1901. Predošlý najväčší interdiurný pokles bol zaznamenaný z 31. decembra 1904 na 1. januára 1905, a to -15,5 stupňa Celzia).