Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Devíne stúpol Dunaj o takmer tri metre, informuje SHMÚ

Na archívnej snímke pohľad z hradu Devín na sútok riek vpravo Moravy a vľavo Dunaja. Foto: TASR - Martin Baumann

Na ostatných slovenských tokoch je podľa Hlaváčikovej situácia pokojná a prevláda ustálenosť vodných hladín.

Bratislava 19. júla (TASR) – V rámci výrazného vzostupu vodnej hladiny na hornom toku Dunaja na slovenskom území zaznamenali počas nedele (18.7.) takmer trojmetrové stúpanie v stanici Devín. "Z výšky hladiny 342 cm na úroveň 634 cm,“ informovala hydrologička Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Hana Hlaváčiková.

V pondelok o 12.00 h bolo podľa údajov SHMÚ na webe nameraných v Devíne 670 cm, v rámci objemu prietoku predstavuje súčasný stav z hľadiska pravdepodobnosti výskytu dvojročnú vodu. "V Bratislave bol o 12.00 h vodný stav 715 cm," priblížila Hlaváčiková.

Dodala, že výrazný vzostup možno pozorovať aj v strednej a dolnej časti slovenského úseku Dunaja. "Kulmináciu v hornej časti Dunaja očakávame v pondelok v stanici Devín o 17.00 h pri vodnom stave 694 cm, v stanici Bratislava by kulminácia mala nastať o hodinu neskôr a výška by mala dosiahnuť 740 cm," avizovala hydrologička najbližší vývoj. V strednej časti toku očakáva SHMÚ kulmináciu vo večerných hodinách, v dolnej časti toku v priebehu utorka (20.7.). Pre okres Bratislava aktuálne platí hydrologická výstraha pred povodňou.

Na ostatných slovenských tokoch je podľa Hlaváčikovej situácia pokojná a prevláda ustálenosť vodných hladín. "Pri výskyte lokálnych búrok je možný prechodný vzostup vodných hladín hlavne na juhu stredného a východného Slovenska, kde sú aj pre dnešok vydané meteorologické a hydrologické výstrahy pred búrkami a prívalovými povodňami," upozornila hydrologička SHMÚ.