Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V okresoch Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Komárno hrozia povodne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

SHMÚ vydal v stredu výstrahy pred búrkami okrem krajného východu pre celé územie Slovenska.

Bratislava 8. júna (TASR) - V okresoch Nitra a Nové Zámky (juh) hrozia povodne. Meteorológovia preto vydali výstrahu druhého stupňa. Pre okresy Topoľčany a Komárno platí výstraha prvého stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížili meteorológovia. Predpokladajú aj stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov či podmytie cesty.

SHMÚ vydal v stredu výstrahy pred búrkami okrem krajného východu pre celé územie Slovenska. Pre okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Nové Zámky a Komárno platí výstraha druhého stupňa pred búrkami, pre ostatné okresy vydal prvý stupeň.

Najväčšiu intenzitu očakáva SHMÚ na západnom a strednom Slovensku. Vo vlhkom vzduchu sa vlní studený front. "Ten bude v noci zvýraznený príchodom ďalšej dávky chladného vzduchu od západu. To predstavuje vhodné podmienky pre ďalší vývoj prehánok a búrok, prechodne sa vyskytne aj trvalejší dážď," konštatujú meteorológovia na sociálnej sieti.

Búrky budú ojedinele aj intenzívne. Môžu byť sprevádzané prívalovým dažďom, krúpami a prechodným zosilnením vetra. Takéto podmienky podľa SHMÚ pretrvajú od stredy do piatka (10. 6.), keď budú zrážky postupne ubúdať a cez víkend sa vyskytnú už len ojedinele. "Zároveň sa na studenom fronte v jadranskej oblasti prehĺbi tlaková níž, ktorá sa postupne presunie nad južný Balkán, čo pre počasie u nás znamená od piatka veterné počasie," vysvetlili meteorológovia.