Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Sitniansky okruh vedúci po úpätí Sitna obnovia

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Región Banská Štiavnica vyznačí trasu aj pre rekreačných cyklistov.

Banská Štiavnica 9. júla (TASR) - Pešiu trasu vedúcu po úpätí Sitna, známu ako Sitniansky okruh, obnovia. Za iniciatívou stojí Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica, ktorá projekt realizuje v spolupráci s lesníkmi, vodohospodármi, ochranármi a dobrovoľníkmi.

"Po úpätí Sitna vedie asi 13 kilometrov dlhá pešia trasa, ktorá sa okruhom vracia k Počúvadlu. Vedie po dvoch zaniknutých, avšak dobre zachovaných banských jarkoch a bola by vhodná aj pre cyklistov," priblížil výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn.

Zámer organizácia realizuje v spolupráci s Lesmi SR, odštepným závodom Levice, ktorý urobí lávky premosťujúce terénne nerovnosti, a Slovenským vodohospodárskym podnikom, ktorý prisľúbil sprietočnenie jarkov už na jeseň tohto roku. Bude ich treba vyčistiť, odstrániť nálety, prekopať zátarasy na úseku asi 1200 metrov.

Región Banská Štiavnica vyznačí trasu aj pre rekreačných cyklistov. Opatria ju smerovníkmi a k banským pamiatkam osadia tabule odkazujúce na štiavnický vodoenergetický systém, ktorý pred 300 rokmi zásoboval energiou celý región.

Na Vlčej jame cestu križuje ďalšia trasa smerujúca z obce Svätý Anton až priamo na Sitno po asfaltovej, miestami strmej ceste. Návštevník si tak môže vybrať, či sa vyberie smerom nahor na Sitno alebo bude pokračovať po žltej trase až na Počúvadlo. Táto časť trasy je široká, bez výrazných vyvýšenín, a preto je vhodná aj pre začiatočníkov. Spomínanú asfaltovú cyklotrasu vedúcu zo Svätého Antona hore na Sitno vyznačuje Slovenský cykloklub.

„Je to trasa s dĺžkou 9,7 kilometra, začínajúca v centre obce Svätý Anton pri kaštieli a končiaca pri chate na Sitne s prevýšením 650 výškových metrov," priblížil Michal Hlatký, predseda Slovenského cykloklubu s tým, že aktuálne osadzujú informačné smerovníky a tabule.

Podľa OOCR Región Banská Štiavnica tak vznikne komplexná a prepojená sieť pešo-turistických tratí, ktoré si návštevník môže ľubovoľne kombinovať, či už podľa náročnosti, dĺžky trasy, prípadne iných preferencií.