Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

SLEDUJEME: Polícia na východnej hranici obmedzila kamiónovú dopravu

Na snímke kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov sú zastavované za sebou, v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D1, od zjazdu z diaľnice pri obci Bidovce v pondelok 13. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Uprednostňovaná je kamiónová doprava prepravujúca potraviny podliehajúce skaze, tovar s rýchlou dobou exspirácie, zvieratá a humanitárnu pomoc.

Vyšné Nemecké 13. novembra (TASR) - Kruhový objazd v obci Hriadky v okrese Trebišov je momentálne plne prejazdný, vodiči sa tam už nezdržia. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"Na zjazde z diaľnice D1 sú za sebou v jednom jazdnom pruhu odstavované kamióny smerujúce k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké," uviedla s tým, že ide zhruba o kilometrovú kolónu. Pred Michalovcami v smere od Petroviec nad Laborcom je kamiónová doprava odstavovaná.

Kolóna nákladných vozidiel od hraničného priechodu Vyšné Nemecké po obec Závadka je podľa Ivanovej vybavovaná priebežne a podľa počtu vybavených kamiónov je priebežne púšťaná odstavená doprava.

Kolóna a prijaté opatrenia smerom k východnej hranici súvisia s presunom kamiónovej dopravy cez územie Slovenska v dôsledku obmedzení jej prístupu na Ukrajinu z Poľskej republiky.

Situácia na východnej hranici si vyžiadala obmedzenie presunu kamiónovej dopravy. Dôvodom je nárast nákladnej dopravy, k čomu došlo v nedeľu (12. 11.) po 22.00 h. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová s tým, že kolóny sa vytvárajú nielen pred hraničným priechodom Vyšné Nemecké, ale aj v prihraničných oblastiach.

Uprednostňovaná je kamiónová doprava prepravujúca potraviny podliehajúce skaze, tovar s rýchlou dobou exspirácie, zvieratá a humanitárnu pomoc. Ivanová však pripomenula, že vodiči musia predložiť potrebné doklady o prevážanom tovare.

Na snímke kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov sú zastavované za sebou, v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D1, od zjazdu z diaľnice pri obci Bidovce v pondelok 13. novembra 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc


V súvislosti s prijatými opatreniami dodala, že bolo nevyhnutné zabezpečiť plynulosť cestnej premávky a bezpečné radenie prichádzajúcich nielen nákladných motorových vozidiel, ale aj osobných vozidiel smerujúcich k hraničnému priechodu.

Polícia zároveň apeluje na všetkých vodičov, aby zvýšili opatrnosť a boli ohľaduplní. "Nielen v úseku od obce Závadka až po hraničný priechod Vyšné Nemecké sú v teréne policajti, ale rovnako tak sú aj na miestach, kde dochádza k odklonu dopravy, preto najmä vodičov kamiónovej dopravy vyzývame na rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru," doplnila.




Kolóna kamiónov smerujúca k východnej hranici siaha po obec Lúčky


Kolóna kamiónov smerujúca k východnej hranici siaha v pondelok popoludní do polovice obce Lúčky. TASR o tom v súvislosti s náporom nákladných vozidiel na hraničný priechod Vyšné Nemecké informovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

"V jednom pruhu diaľnice D1, za sebou, v smere od kruhového objazdu Bidovce, je momentálne odstavených 28 kamiónov. V smere od Petroviec nad Laborcom čaká 11 kamiónov," dodala s tým, že kruhový objazd v obci Hriadky je aktuálne prejazdný bez obmedzení.

S blížiacim sa večerom vyzýva najmä chodcov a vodičov kamiónov na zvýšenú opatrnosť na cestách.

Nápor kamiónovej prepravy na hraničných priechodoch s Ukrajinou súvisí s protestnou blokádou hraničných priechodov v Poľsku.


Zvýšený nápor kamiónov na východe neovplyvnil výjazdy záchranárov ani HaZZ



Záchranári ani hasiči pre zvýšený nápor kamiónovej dopravy na východnú hranicu doposiaľ nezaevidovali žiadnu mimoriadnu situáciu v Sobraneckom ani v Michalovskom okrese.

"Veríme, že vodiči blokujúci dopravu budú aj naďalej disciplinovaní a pri spustení zvukovo-výstražných znamení umožnia plynulý prejazd vozidlám záchrannej služby tak, ako doteraz," uviedla pre TASR Michaela Baranová zo Záchrannej služby Košice (ZSKE).
Na snímke kamióny prichádzajúce po diaľnici D1 v smere od mesta Prešov sú zastavované za sebou, v jednom jazdnom pruhu na diaľnici D1, od zjazdu z diaľnice pri obci Bidovce v pondelok 13. novembra 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc

Kolóna kamiónov smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké, a s tým súvisiaca dopravná situácia neovplyvnila ani výjazdy hasičov. "Nedošlo ani k žiadnym kolíziám, kde by bol potrebný zásah našich príslušníkov," dodala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová.

Dopravu v teréne koordinuje polícia. "Situácia je zložkami Ministerstva vnútra (MV) SR priebežne monitorovaná a na základe toho sú tiež prijímané opatrenia spadajúce do kompetencií rezortu, v tomto prípade koordinácia dopravy," uviedol pre TASR tlačový odbor MV SR s tým, že v súčasnosti nie sú splnené podmienky na vyhlásenie mimoriadnej situácie.

Nápor kamiónovej prepravy na hraničných priechodoch s Ukrajinou súvisí s protestnou blokádou hraničných priechodov v Poľsku.