Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nemocnice na Spiši aj naďalej trápi situácia s výpadkom personálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kežmarská nemocnica aktuálne eviduje na troch oddeleniach 22 pacientov pozitívnych na COVID-19, pričom traja z nich potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie (UPV).

Kežmarok/Krompachy 21. februára (TASR) – Nemocnice siete Agel SK v mestách Kežmarok a Krompachy naďalej zápasia s výpadkom personálu v súvislosti s koronavírusovou vlnou variantu omikron. Obe nemocnice zároveň zaznamenávajú rapídny pokles záujmu o očkovanie proti ochoreniu COVID-19, v ich vakcinačných centrách sa minulý týždeň podalo len osem dávok vakcín prvej dávky. TASR o tom informovala hovorkyňa súkromného poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti Martina Pavliková.

"Z radov našich kolegov je pozitívnych 28 a ďalší traja sú v domácej karanténe. Z dôvodu výrazného výpadku pracovných síl sa situácia ohľadom prevádzky nemocnice komplikuje a jednotlivé oddelenia si musia navzájom personálne pomáhať," priblížila situáciu v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku námestíčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Lýdia Wikarská.

Úbytok ďalších ôsmich pracovných síl eviduje aj krompašská nemocnica. "K dnešnému dňu pociťujeme výpadok 24 COVID-19 pozitívnych kolegov a ďalší štyria sú v karanténe," informoval konateľ a námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť zariadenia Miroslav Kraus.

Kežmarská nemocnica aktuálne eviduje na troch oddeleniach 22 pacientov pozitívnych na COVID-19, pričom traja z nich potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie (UPV), štyri pacientky s novým koronavírusom sú tiež hospitalizované na gynekologicko-pôrodníckom oddelení.

V krompašskej nemocnici sa za sedem dní počet hospitalizovaných na covidových lôžkach zdvojnásobil, zdravotníci sa tam starajú o 18 takýchto pacientov. Napojenie na UPV si vyžaduje zdravotný stav jedného z nich.

Pozitivita PCR testov v Kežmarku mierne (o 0,57 percenta) klesla, dosiahla úroveň 55,26 percenta, v Krompachoch evidujú výrazný nárast, o 13,4 percenta. "Z celkového počtu 380 PCR testov sme zaevidovali pozitivitu v 244 prípadoch, čo predstavuje 64,2 percenta," konkretizovala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť krompašskej nemocnice Lenka Gajdošová.