Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Situácia v Domove seniorov Lamač je pod kontrolou, tvrdí mestská časť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy M. Vallo v piatok informoval, že magistrát prijal sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Samospráva bratislavského Lamača má o situácii v Domove seniorov, sídliacom na území mestskej časti, podrobné informácie. "Na základe nich môžeme ubezpečiť, že pani riaditeľka a jej tím majú veci pod kontrolou," napísala mestská časť na sociálnej sieti.

Zároveň uistila, že v spolupráci s hlavným mestom, ktoré je zriaďovateľom Domova seniorov Lamač, je mestská časť pripravená v prípade potvrdenia výskytu ochorenia COVID-19 poskytnúť zariadeniu pomoc v rámci jednotlivých opatrení, ktoré sú pre tento prípad nachystané a nacvičené.

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo v piatok informoval, že magistrát prijal sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Priznal, že magistrátu chýbajú zo strany štátu jednoznačné postupy v otázke testovania seniorov v zariadeniach na ochorenie COVID-19. Poukázal na situáciu z uplynulých dní, keď v dvoch mestských zariadeniach pre seniorov (jedným z nich je Domov seniorov Lamač), zaznamenali u niektorých klientov zvýšenú telesnú teplotu. "Neboli sme schopní ich s pomocou štátu otestovať. Museli sme si poradiť sami," uviedol. Mesto sa preto rozhodlo začať testovať klientov i personál vo svojich zariadeniach po vlastnej línii. Pomohli k tomu aj súkromné firmy, ktoré mestu darovali 1500 testov.

Hlavné mesto už pripravilo aj karanténne priestory v zariadeniach opatrovateľskej služby na Sekurisovej a Konvalinkovej ulici. Táňa Sedláková z bratislavskej mestskej sekcie sociálnych služieb tvrdí, že mesto je pripravené v zariadeniach zamedziť možnosti vzniku nákazy, ale nachystané je aj na situáciu, ak by sa tam COVID-19 potvrdil.

Bratislava ešte pred prvým potvrdeným prípadom nákazy na Slovensku v zariadeniach pre seniorov prijala sériu opatrení, napríklad tam obmedzila návštevy, skupinové aktivity, zabezpečila ochranné prostriedky, preškolila personál, zmenila režim vychádzok a prijímania nových klientov či klientov prichádzajúcich z nemocníc. Seniorom i personálu sa na dennej báze meria telesná teplota a prijali sa aj ďalšie opatrenia.