Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Situácia v nemocniciach na východe Slovenska je kritická

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Nemocnica v Humennom je už druhý týždeň vyťažená na 100 percent, obsadených má všetkých 54 covidových lôžok vrátane dvoch s umelou pľúcnou ventiláciou.

Humenné 25. februára (TASR) – Situácia v nemocniciach na východe Slovenska je kritická, je potrebné ju riešiť. Tvrdí to súkromný zriaďovateľ siete nemocníc Svet zdravia. Navrhuje preto premeniť jednu zo svojich nemocníc na Zemplíne na takzvanú červenú.

"Za posledných desať dní sa výrazne zvýšil počet hospitalizovaných covidových pacientov na východnom Slovensku," informoval o tom TASR hovorca siete Tomáš Kráľ s tým, že kapacita voľných kyslíkových lôžok "už zajtra" nemusí byť dostatočná. Ako príklad kritickej situácie na východnom Slovensku uviedol nemocnicu v Humennom, ktorá je už druhý týždeň vyťažená na 100 percent, obsadených má všetkých 54 covidových lôžok vrátane dvoch s umelou pľúcnou ventiláciou. Obmedzené však začínajú byť aj kapacity vo Vranove nad Topľou, Michalovciach či Trebišove.

"Na základe skúseností zo západného Slovenska si myslíme, že východné Slovensko potrebuje zriadiť červenú nemocnicu s vyššou kapacitou kyslíkových lôžok a intenzivistických lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou," priblížil Kráľ stanovisko súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti s tým, že takéto riešenie by "výrazne pomohlo stabilizovať situáciu v celom regióne". Ako doplnil, Svet zdravia v tejto súvislosti čaká na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva, následne bude prerod vybranej nemocnice na červenú urýchlene pripravovať.

Mesto Humenné už malo v tejto súvislosti kontaktovať ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, s premenou humenskej nemocnice na červenú nesúhlasí. "Jej poloha a dostupnosť je v poskytovaní zdravotnej starostlivosti dôležitá nielen pre Humenčanov či obyvateľov nášho okresu, ale aj pre pacientov zo širšieho okolia, najmä okresu Medzilaborce. Hrozí obmedzenie zdravotnej starostlivosti pre ľudí s inými ochoreniami, ako je COVID-19," vyjadril názor primátora mesta na internetovej stránke samosprávy Marián Škuba z tlačového úradu mestského úradu.